snažan porast

U devet i pol mjeseci gotovo 400 obrtnika otvorilo vrata klijentima i kupcima u Osijeku

Privatna arhiva

Udruženje obrtnika Osijek zadovoljno s rastućim brojem obrtnika

Na adrese obrtnika u Osijeku ovih dana stigli su pozivi Udruženja obrtnika Osijek za ažuriranje podataka, a u svrhu, kako doznajemo od predsjednika Udruženja Tibora Vidakovića, privolu da im se šalju obavijesti. Na taj bi način obrtnici s područja Osijeka, Čepina, Ernestinova, Vuke, Erduta i Antunovca s pripadajućim mjestima u okruženju, dobili na vidljivosti.

Naime, iako ima bazu obrtnika, radi GDPR-a Udruženje ne smije koristiti podatke bez privole obrtnika, a davanjem dozvole svakako će se poboljšati ne samo vidljivost, nego i međusobna povezanost obrta čiji broj neprestano raste.

Otvoreni obrti i majstorski ispiti

“Obrtništvo je jedan od najjačih kotača gospodarstva jedne zemlje. Puno je velikih sustava u Hrvatskoj stalo, odnosno dobilo drugi oblik i samim tim puno je ljudi koji, rekao bih, imaju struku u rukama. Nerijetko svoja vrlo specifična zanimanja odluče prekvalificirati, odnosno dokvalificirati i pružiti svoje usluge, a otvaranje obrta jedno je od najzahvalnijih mogućnosti za to. Naime, to su manji gospodarski subjekti koji imaju stručnjaka u svome poslu i jedino u obrtu možete biti sigurni da je osoba za tu uslugu i školovana i provjerena“, kaže Vidaković, ističući kako je Udruženje obrtnika odnosno Hrvatska obrtnička komora posebno ponosna na majstorske ispite kojih je velik broj.

A da i broj obrta raste pokazuje i statistike. Tako je do 31. prosinca 2022. Udruženje koje okuplja obrtnike s već spomenutim područjem djelovanja imalo u bazi 2689 obrta, a samo godinu kasnije, do 31. prosinca 2023. taj se broj popeo na 3042. Štoviše, do 23. rujna ove godine broj obrta je 3416, što je skok od 11,6 posto. Brojne osobe, kaže naš sugovornik, pronalazi mogućnost za svoju egzistenciju radeći u struci, a ono što je specifično jest da obrti pokazuju i ozbiljnost osobe za rad. Naime, svaki obrtnik kazneno i financijski odgovara osobnom imovinom. Ovi brojevi, kaže nadalje Vidaković, obvezuju Udruženje da pružaju što bolji servis obrtnicima, počevši od informiranja o svim zakonskim promjenama, osiguravanja edukacija, promocije putem sajmova i sve to ovisno o cehovima.

Sve brojniji „groomeri“, građevinski savjetodavci…

Kad su u pitanju najbrojniji cehovi, predsjednik osječkog Udruženja obrtnika ističe trenutnu „eksploziju“ u IT sektoru, u što su uključeni poslužitelji savjetovanja, edukacija i sl. Sljedeći prema brojnosti su krojači i zlatari i niz drugih srodnih zanimanja, a velik je broj i u tzv. „beauty“ sektoru. Inače, cehovi se, kaže, oblikuju potrebama obrtnika, odnosno kupaca pa su tako u najnovije vrijeme sve brojniji „groomeri“ – obrtnici koji se bave higijenom i uređivanjem kućnih ljubimaca. Također, puno je i uslužnih obrta u građevinskom sektoru koji pružaju savjetodavne usluge u građevini, kako za kupce, tako i za pružatelje usluge. Tu su u novije vrijeme i obrtnici koji pišu EU projekte i to je dio koji je, kaže Vidaković, unatrag nekoliko godina itekako zaživio. Zahvaljujući informacijama koje dolaze sa Zapada, dodaje, lako je doznati trendove u poslovanju te se tome i prilagoditi. Obrtnici na području Osijeka i osječkog „prstena“, kaže, to itekako imaju na umu, stoga i ne čudi rastući broj otvorenih obrta u posljednje dvije godine.

“Da ne bi sve bilo monotono pobrinuli su se i obrtnici sa specifičnim obrtima. Primjerice, animatorski obrti su vrlo zabavni i onaj tko ima vještinu animiranja, pronaći će svoje klijente. Mi u Osijeku imamo osobu koja je u tome jedinstvena i to je dobro, jer naš grad i okruženje postaje zanimljiva turistička destinacija i sve je više zabavnih sadržaja koji prate tu granu gospodarstva. Ono što se također pojavilo kao zanimljivo je učenje stranih jezika na maloj grupnoj razini pa je tako obrt otvorila profesorica njemačkoga jezika koja približava taj jezik onim najmlađima pa do osoba zrelije životne dobi i to nije klasično učenje jezika koji su ionako budućnost”, ističe Vidaković, dodajući kako vjeruje da će biti i više takvih zanimanja, jer se pokazalo da, primjerice, kroz boravljenje u prirodi i drukčijem okruženju od učionice djeca bolje napreduju.

Informatizacija, fiskalizacija i mirovine pozatvarale obrte

Naposljetku, tu je i onaj, rekli bismo, „drugi dio medalje“, odnosno moguće realno i zatvaranje obrta. Vidaković ističe da Udruženje obrtnika Osijek rijetko dođe do spoznaje da je netko zatvorio obrt, pojašnjavajući da su u tranziciji od oko pet pa do 15 godina brojni obrtnici starijih dobnih skupina zatvorili svoje obrte. To se događalo stoga, pojašnjava, što nisu imali želju pratiti trendove u poslovanju, jer su informatizacija pa i fiskalizacija, smatra, donijeli otpore pa su obrtnici jednostavno odlučili stati s radom. Ima i onih koji su se umirovili, a dobra je vijest da se, prema riječima našeg sugovornika, dogodi da se netko dovede do tzv. neisplativog poslovanja.

„Naravno, krize su se doticale svakoga, no moram naglasiti da su mjere Vlade Republike uistinu pomogle. Srećom, zatvaranje obrta više je iznimka nego pravilo, a mi kao Udruženje ponosni smo na broj aktivnih obrta i pokušavamo biti u kontaktu sa svima njima te im pomoći da budu dostupni, vidljivi i prepoznatljivi, o kojem god cehu da se radilo“, ističe Vidaković.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest