Mlada slavonska nada

Učenica osječke osnovne škole brončana na svjetskom natjecanju u engleskom jeziku, a uspjehe niže i drugdje

Privatna arhiva

Osim toga što je nadarena za engleski jezik, spomenuta osnovnoškolka velike uspjehe ostvaruje i u pjevanju i šahu

Da Slavonija i Baranja obiluju mladim potencijalima koji kroz koju godinu tek trebaju doći do izražaja, ovih je dana dokazala Helena Kosina, učenica sedmoga razreda Osnovne škole Vladimira Becića u Osijeku. Naime, Helena je osvojila broncu na svjetskom natjecanju u poznavanju engleskoga jezika u kategoriji šestih razreda, točnije na Hippo Olimpijadi “Engleski bez granica” koja se održavala od ponedjeljka do danas u talijanskom Assisiju.

Navedeno je natjecanje okupilo 250 finalista iz 60 država, među kojima je njih 16-ero bilo iz Hrvatske te se natjecalo u pet od ukupno sedam dobnih kategorija. Dok je zlatnu medalju u kategoriji učenika sedmih i osmih razreda osvojila Marta Markešić iz Osnovne škole Bjelovar, bronca je stigla upravo u grad na Dravi.

“Ne mogu, a da ne budem zadovoljna osvojenom medaljom. Iskreno, nisam ju očekivala, ali dala sam sve od sebe te mi je, prije svega, drago da sam stekla jedno predivno iskustvo i povezala se s velikim brojem vršnjaka sličnih interesa, što će mi svakako koristiti i u daljnjoj budućnosti”, govori za SiB.hr talentirana Helena koja se na isto natjecanje planira prijaviti i sljedeće godine.

Ponos ne krije ni njezina učiteljica engleskoga jezika, prof. Zvonimira Radić-Sršić. Kaže kako se Helenu nije trebalo mnogo pripremati za spomenuto natjecanje budući da već posjeduje veliku količinu prethodnih znanja, ali i iskustvo.

“Riječ je o jako nadarenoj učenici koja od rane dobi sudjeluje u različitim aktivnostima vezanim uz jezik. Tako je, primjerice, preko ljeta pohađala dvotjedni tečaj u Engleskoj, a bila je i prva u svojoj kategoriji na ovogodišnjoj Pčelici Spelici, natjecanju u sricanju engleskih riječi za učenike osječkih osnovnih škola. Nismo ju, stoga, previše forsirali, već smo samo prošli kroz neke lekcije kako bismo ih se podsjetili”, pojašnjava prof. Radić-Sršić.

Privatna arhiva

S obzirom na sve navedeno, nije ni sumnjala u to da će Helena postići iznimne rezultate i na proteklom natjecanju, unatoč jakoj konkurenciji. Međutim, osim toga što je nadarena za engleski jezik, spomenuta osnovnoškolka velike uspjehe ostvaruje i u pjevanju i šahu. Naime, članica je Teen zbora Polifonija, dok u šahu nosi titulu državne, ali i međunarodne viceprvakinje u svojim kategorijama.

“Helena je, prije svega, svestrana i talentirana ne samo za engleski jezik koji savršeno izgovara te kojim se izvrsno služi i u pisanju, nego i za više područja. Bit će, stoga, zanimljivo pratiti gdje će ju život sve odvesti, a poznavanje jezika, u svakom slučaju, može joj itekako pomoći u njezinom putu prema uspjehu. U konačnici, ima i veliku podršku obitelji, ali i nas učitelja koji ćemo ju i dalje usmjeravati u nastavi i daljnjim natjecanjima”, obećaje Radić-Sršić.

Privatna arhiva

Uz Helenu, među Slavoncima natjecali su se još i Leonarda Bronzović, učenica Osnovne škole Ernestinovo, Iskra Čurdinjaković, učenica Osnovne škole Vladimira Nazora iz Vinkovaca i Mihael Čizmok, učenik Osnovne škole Miroslava Krleže iz Čepina. Svi će natjecatelji dobiti međunarodno priznati certifikat iz engleskoga jezika, a prvaci tjedan dana boravka na londonskom koledžu Bucksmore.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest