Muzej Slavonije: Koncert Tambure starih majstora, kolaudacija bisernice i tamburaškog čela

Dubravka Petrić/PIXSELL
Dubravka Petrić/PIXSELL
Čet
26
26. rujna
19:00
Osijek
Trg Svetog Trojstva 6
Osijek
događaj je prošao

Kao uvod u koncert Andreja Šimičić, voditeljica Zbirke glazbenih instrumenata, uz stručnu će suradnju Marija Zbiljskog predstaviti tamburaška glazbala iz zbirke

Loading Događaji

Tamburaška je glazba još od sredine 19. stoljeća bila značajni čimbenik glazbenog života Osijeka, a napose 1930-ih godina. O tome, kao i o velikoj ulozi koju je Osijek imao u razvoju tamburaške glazbe svjedoče tamburaška glazbala Zbirke glazbenih instrumenata Muzeja Slavonije.

U Zbirci se ističu dvije vrijedne tambure iz toga zlatnoga doba, bisernica i čelo, koja predstavljaju mala remek-djela svojih graditelja. Bisernica je atribuirana vojvođanskom majstoru Stevanu Belom, a tamburaško čelo potječe iz osječke radionice glazbala braće Josipa i Leopolda Rohrbachera. Zbog njihove velike muzejske i glazbene vrijednosti tijekom 2023. godine pripremili su ih za koncertno izvođenje kako bi ih, osim lijepim izgledom, mogli predstaviti i akustički.

Na kolaudacijskom će koncertu djela F. Chopina, L. Sorkočevića, J. S. Bacha, L. Boccherinija i B. Bartoka izvesti Mario Zbiljski, mag. mus. uz klavirsku pratnju Katarine Makević, mag. mus. te Tamburaški kvartet Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka. Kao uvod u koncert Andreja Šimičić, voditeljica Zbirke glazbenih instrumenata, uz stručnu će suradnju Marija Zbiljskog predstaviti tamburaška glazbala iz zbirke.

Kako zvuče muzejske tambure tih vrhunskih starih majstora? Dođite u Muzej Slavonije u četvrtak, 26. rujna u 19 sati i uvjerite se sami. Ulaz je besplatan.

Povezani sadržaj
Preporučeno