Budućnost stanovanja

Od minimalizma, preko niskoenergetskih kuća, do otvorenih prostora: Trendovi na tržištu nekretnina koji osvajaju Osijek

DLD Projekt

Generacijski gledano, najveći interes za projektiranje u posljednje vrijeme iskazuju mlade obitelji koje stvaraju svoje prve nekretnine, ali i obitelji koje duži niz godina žive u stanovima

Projektiranje i gradnju nekretnina danas prate moderni trendovi koji su se značajno promijenili u odnosu na prethodnih pet ili deset godina. Osječani najčešće traže funkcionalne i niskoenergetske kuće, s posebnim naglaskom na montažne objekte koji su sve popularniji među mladim obiteljima zbog brzine izgradnje, ekonomske isplativosti i ekološke održivosti.

Kada je riječ o stilovima, sve više Osječana privlači otvoreni prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice (što olakšava obiteljske aktivnosti) i velike staklene stijene s izlazom na terase ili balkone. Neizostavni su dio projektiranja i tzv. walk-in ormari zbog svoje sposobnosti pružanja organiziranosti i pohrane u velikom kapacitetu. Sve se više traže i radni prostori koji se mogu prilagoditi njihovim potrebama, bilo za rad od kuće ili za obavljanje hobija.

”Trendovi poput modernih i istovremeno minimalističkih objekata s ravnim krovovima i velikim staklenim površinama koje omogućuju veliki prodor prirodne svjetlosti sve više uzimaju maha među Osječanima. Ključna su komponenta u modernom dizajnu i gradnji kuća i solarni paneli koji su popularni zbog svoje sposobnosti generiranja čiste i obnovljive energije iz sunčeve svjetlosti, a u kombinaciji s učinkovitim, pametnim sustavima grijanja i ventilacije”, ističe za SiB.hr Dejan Mirković, vlasnik projektantskog ureda za građevinsko projektiranje pod nazivom DLD Projekt.

Generacijski gledano, najveći interes za projektiranje u posljednje vrijeme iskazuju mlade obitelji koje stvaraju svoje prve nekretnine, ali i obitelji koje duži niz godina žive u stanovima, pa im je urbana sredina postala pomalo tjeskobna te teže za prostranijim i mirnijim lokacijama na gradskoj periferiji.

”Osim projektiranja kuća i zgrada, velika je potražnja i za energetskim obnovama obiteljskih kuća sufinanciranih od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i za izradom certifikata koji se traže prilikom prodaje ili iznajmljivanja stana ili kuće”, dodaje Mirković.

Iako projektiranje može biti izazovno, posebne anegdote kojih se prisjeća često proizlaze iz naizgled “sitnih” zahtjeva investitora u završnim fazama projekta. Ono što se na prvi pogled čini malom promjenom, često zahtijeva veće prilagodbe u svim fazama projektiranja, ali te promjene predstavljaju priliku za daljnje usavršavanje i postizanje savršenstva na obostrano zadovoljstvo.

”Nama su projektantima jako zanimljive situacije u kojima, nakon mnogo vremena, truda, planiranja i marljivog rada konačno privedemo projekt kraju, sa svim pažljivo usklađenim detaljima i sve izgleda savršeno, a investitor nam potom kaže: ‘Sve je sjajno, ali možda bismo mogli ovdje nadodati još jednu sitnicu’. Ipak, svaki projekt koji radimo nosi sa sobom izazov i priliku da stvorimo nešto novo na zadovoljstvo investitora, što nas neprestano motivira. Uvijek smo spremni za nove ideje koje mogu unaprijediti naše projekte, a zadovoljstvo klijenata najveća nam je nagrada. Kroz svaki detalj nastojimo unijeti dio te ljubavi prema poslu kako bi naši projekti govorili sami za sebe”, govori Mirković.

Unutrašnjost DLD Projekta (IZVOR: MBP studio)

Inače, DLD Projekt osnovao je 2020. godine kako bi objedinio dugogodišnje iskustvo rada u struci te stečena znanja i vještine u projektiranju. Navedeni je studio specijaliziran za građevinsko projektiranje i pruža niz usluga, počevši od idejnih, glavnih i izvedbenih projekata, preko priprema dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole, pa sve do nadzora gradnje i energetskih obnova.

”Naša je misija stvaranje projekata koji su tehnološki napredni i u trendu, ekološki odgovorni, ekonomski isplativi i prilagođeni potrebama naših klijenata, pri čemu su inovacija i pouzdanost naš temelj uspjeha. Ciljamo na to da i dalje budemo uspješni u svojoj domeni izrade projekata i sudjelovanja u realizaciji istih, stvarajući dugoročnu vrijednost i povjerenje kako za klijente, tako i za cjelokupnu zajednicu”, zaključuje Mirković.

Projektni studio DLD Projekt upravo je u petak proslavio useljenje u novi poslovni prostor te ga sada možete pronaći na adresi Ilirska ulica 62, Osijek. Više o njihovom radu možete pročitati na službenoj internetskoj stranici te na Facebooku i Instagramu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest