23. do 29. rujna

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Jesenski sajam, Vinski maraton, Saša Kovačević, Zabranjeno pušenje, utakmica Osijek – Varaždin…

PR/PIXSELL/SiB.hr

Tijekom ovoga se tjedna pripremite na različite obrazovne, sportske i glazbene manifestacije vezane uz uistinu poznate regionalne izvođače

Slavonija i Baranja i pretposljednjega tjedna rujna obiluju zanimljivim događanjima namijenjenima svim generacijama, a ujedno i iznova rasprostranjenima po nekim od većih gradova našega podneblja. Riječ je o obrazovnim, sportskim, kulturnim, glazbenim i ostalim manifestacijama na kojima će svatko moći pronaći nešto za sebe.

Nakon uspješno održanih 59. Jeseni, Vinkovci će cijeloga tjedna biti domaćinom Svjetskoga prvenstva za radne pse. U pitanju je događanje koje se organizira svake godine u rujnu, a koje slavi izvanredne sposobnosti pasa i njihovih vodiča dok prikazuje predanost sastavljenu od treninga i natjecanja.

Grad na Bosutu ugostit će tako natjecatelje iz 38 zemalja koji će se boriti za titulu najboljih u trima disciplinama – obrani, poslušnosti i traganju. Dok će se natjecanja u prvim dvjema disciplinama održavati na Cibalijinom stadionu od srijede do nedjelje, natjecanja u posljednjoj navedenoj disciplini upriličit će se na površinama u okolici Vinkovaca.

U gradu na Dravi od ponedjeljka do petka obilježit će se Tjedan filantropije u organizaciji Zaklade Slagalica i Zaklade Srce grada Osijeka. Na različitim će se lokacijama u gradu tako upriličiti aktivnosti kojima se želi pokazati kako je Osijek zajednica u kojoj filantropija ima posebno mjesto.

Uz tradicionalnu izložbu o povijesti filantropije u Osijeku koja će se smjestiti na Trg slobode te filantropsku šetnju u pratnji Grgura Marka Ivankovića koja se priprema u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Osijeka, posjetitelji će uživati i u Potrazi za filantropskim blagom – igri za učenike sedmih i osmih razreda osječkih osnovnih škola. U konačnici, građani će imati priliku sve do 21. listopada donirati sredstva Osnovnoj školi Retfala za izgradnju školskog vrta vrijednu 1500 eura.

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti priprema VII. kongres hrvatskih povjesničara koji će se održati u prostorima osječkoga Filozofskoga fakulteta od srijede do subote pod temom ”Zemlja kao izravan poticaj i prilog razumijevanju prostora na kome se održava”, u što će po prvi puta biti uključene Slavonija, Srijem i Baranja.

Na kongresu će biti predstavljeni rezultati različitih segmenata povijesnih istraživanja kroz sva vremenska razdoblja, pa se posebno pozivaju sudionici kongresa da prijave izlaganja na teme vezane uz odnos čovjeka i zemlje, što su, primjerice, vlasnički odnosi, gospodarenje zemljom, ekološki segmenti, zemlja kao motiv umjetnosti i ostali. Na dosadašnjim se kongresima povjesničara poticala interdisciplinarnost, stoga na događanju mogu sudjelovati i pripadnici drugih, a ne samo povijesnih struka.

U srijedu će također započeti i Europski tjedan sporta koji će sve do idućega ponedjeljka, u organizaciji GSSR-a ”Sport za sve” Osijek, uključiti razne tjelesne aktivnosti na raznim osječkim lokacijama kao što su sportske i rekreacijske udruge, udruge umirovljenika, izviđači, plesni klubovi, osječka poduzeća, fitness centri i osnovne škole.

Naime, riječ je o inicijativi Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti pokrenutoj 2015. godine diljem Europe kao odgovor na sve veću tjelesnu neaktivnost europskih građana. Ministarstvo turizma i sporta kao nacionalno koordinacijsko tijelo pod sloganom #BeActive redovito potiče javnost na to da bude aktivna tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ovoga tjedna.

25.rujan, 10:00 – 30.rujan, 23:30
Mjesto: Osijek

Uz brojne aktivnosti u gradu na Dravi obilježite Europski tjedan sporta

Četvrtak je pak rezerviran za koncert Klape Cambi u osječkom Vikarijatu koji će započeti u 20 sati. Inače, navedeni je sastav osnovan još davne 1986. godine, a naziv mu potječe od prezimena plemićke obitelji Cambi. Klapa široj publici postaje poznata 1991. godine svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa.

>>> KALENDAR DOGAĐANJA U SLAVONIJI I BARANJI <<<

Svakim svojim nastupom, vrhunskim izvedbama te pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme, spomenuta je klapa uspjela ostvariti sklad dalmatinske glazbene baštine i suvremenih glazbenih kretanja. U njezinim se koncertima osjeća iskrena ljubav prema klapskom pjevanju, što dodatno doprinosi kvaliteti njezinog izričaja, ali i promicanju izvorne klapske pjesme izvedene na suvremeni način te proširivanju kruga slušatelja.

26.rujan, 20:00 – 22:30
Mjesto: Vikarijat Osijek

Vikarijat Osijek: Klapa Cambi – OTKAZANO

Brojne će manifestacije obilježiti i sam vikend, među kojima se ističe koncert sve popularnije hrvatske pjevačice Nike Turković koji će se organizirati u petak s početkom u 20 sati u klubu Oxygene. Naime, Osijek je samo jedna od Nikinih koncertnih stanica ove jeseni budući da će već dan nakon nastupiti u beogradskom Novom Bitefartcafeu, dok je zagrebačka Tvornica kulture čeka 26. listopada.

Uz to, proteklih je mjeseci Nika nastupala i u Rijeci te na trogirskom Kula Kula festivalu, a publika će ju moći vidjeti i u novoj sezoni RTL-ovog showa ”Superstar”. Ulaznice za koncert u Oxygeneu nalaze se u prodaji po cijeni od osam eura, a kupiti se mogu u sustavu Entrio i na svim Entriovim fizičkim prodajnim mjestima.

27.rujan, 20:00
Mjesto: Klub Oxygene

Klub Oxygene: Koncert Nika Turković

Od petka do nedjelje u Vukovaru upriličit će se i 17. Etno sajam. U pitanju je sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića, uz bogat popratni kulturno-umjetnički i glazbeni program.

Tako će se, uz vožnje fijakerom, turističko vođenje po gradu, različite radionice i gastronomske manifestacije, posjetitelji moći zabaviti i na koncertima Ante Casha (petak), Lidije Bačić (subota) i KUD-a Kolo (subota). Središnja će lokacija događanja biti Trg Hrvatske Republike.

27.rujan, 09:00 – 29.rujan, 20:00
Mjesto: Vukovar

Vukovar: 17. Etno sajam [PROGRAM]

Istih će se dana u modernim prostorima osječkoga Gospodarskoga centra održati tradicionalni, točnije 27. Jesenski sajam koji konstantno privlači veliki broj izlagača i posjetitelja, nudeći raznovrsnu ponudu proizvoda i usluga iz različitih sektora. Njegove će raznolike aktivnosti tako i ovoga puta uključiti izlaganje roba i usluga iz domene poljoprivrede, prehrane, obrtništva, graditeljstva i stanovanja, s osobitim naglaskom na autohtone proizvode naše regije.

Osim za prezentaciju roba i usluga, Sajam će biti prilika i za grupno predstavljanje gospodarstvenika općina i gradova naše županije i regije. Oni, prema već tradicionalnom interesu svojih poduzetnika, rezerviraju izložbeni prostor za prezentaciju i izlaganje te čine dodatni poticaj i napor u promicanju i podršci gospodarskih aktivnosti svoje sredine, čime izravno pridonose razvoju poduzetništva svoje lokalne zajednice.

27.rujan, 10:00 – 29.rujan, 18:00
Mjesto: Gospodarski centar Osijek

Gospodarski centar Osijek: Jesenski sajam 2024.

Zaljubljenike u baštinu, tradiciju i folklor u petak i subotu okupit će 23. Čepinski suncokreti, i to na igralištu OŠ Vladimira Nazora. Tijekom oba dana održavanja manifestacije lokaciju krasit će brojni štandovi, dok će za posjetitelje biti pripremljena i gastronomska ponuda – u petak fiš paprikaš, a u subotu čobanac.

>>> KALENDAR DOGAĐANJA U SLAVONIJI I BARANJI <<<

Program će započeti nastupom čepinskoga vrtića i dviju osnovnih škola. U 18 sati nastupit će dječji KUD-ovi, a od 20 će sati KUD ”I. K. Adamović” Čepin darovati svojim sumještanima koncert te će ujedno tada biti i svečano otvorenje. Glazbeni će dio programa pokriti Garavi i Vigor.

27.rujan, 16:00 – 28.rujan, 23:30
Mjesto: Čepin

OŠ Vladimira Nazora Čepin: 23. Čepinski suncokreti

Nakon dva rasprodana koncerta u Zagrebu, popularni srbijanski kantautor Saša Kovačević spreman je oduševiti i osječku publiku, pa će tako održati veliki koncert u subotu u Gradskom vrtu s početkom u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 30 eura za parter, 35 eura za tribine i 50 eura za VIP mjesta u prodaji su na internetskoj stranici Koncert Agencije.

S druge strane, u nedjelju u Donjem Miholjcu, točnije na Trgu Ante Starčevića od također 20 sati svoj će koncert upriličiti bosanskohercegovačka rock skupina Zabranjeno pušenje. Budući da će se spektakl izvoditi povodom Dana Grada, ulaz će na njega biti besplatan.

28.rujan, 20:00
Mjesto: Dvorana Gradski vrt, Osijek

Dvorana Gradski vrt: Koncert Saša Kovačević

29.rujan, 20:00
Mjesto: Donji Miholjac

Zabranjeno pušenje u Donjem Miholjcu

Osim koncerata i sajmova, za vikend nas očekuju i dvije vinske manifestacije – Vinski maraton u Zmajevcu u petak i subotu i Zlatni Wineend u Trnavi u subotu. Posjetitelji će tako, uz simboličnu kupovinu čaša i bonova za degustaciju, moći uživati u raznim sortama vina koja reflektiraju bogatu tradiciju vinogradarstva ovoga kraja.

Dok se na prvo spomenuto događanje potrebno prijaviti, na vinsku šetnju to nije potrebno učiniti. Ista će, naime, obuhvatiti posjete vinarijama i eno-gastronomskim lokacijama, a ljubitelji vina imat će priliku degustirati vrhunske kapljice na sljedećim točkama: Misna vina, J. J. Strossmayera 24, Praktikum za eno-gastronomiju, SSS Antuna Horvata, Vinarija LI OPG Ivan Lukačević te Vinarija Agro Zlatarevac. Za glazbeni će sadržaj manifestacije biti zaduženi Goran Nikić te Kristijan Babić & Company band.

27.rujan, 12:00 – 28.rujan, 00:00
Mjesto: Zmajevac

Zmajevac: Vinski maraton 2024.

U konačnici, vikend će obilježiti i dva sportska događanja – utakmica između NK Osijeka i NK Varaždina na Opus Areni u nedjelju s početkom u 17,30 sati i utrka Find Me 2024. koja će se upriličiti od deset sati na lijevoj obali Drave za nestalu djecu.

Igor Kralj/PIXSELL

Među ostalim događanjima ističu se monodrama ”Ako sam žena, nisam konj” Ane Poznanović u petak od 19 sati u kinu Urania, nastup Gorana Vinčića u sklopu Mjeseca komedije u Belišću također u petak s početkom u 20 sati, današnji koncert studenata orgulja zagrebačke i ljubljanske akademije u osječkoj Konkatedrali, ‘storytelling’ ture kroz grad na Dravi danas i u četvrtak, Mensino testiranje inteligencije na EFOS-u u subotu, Dani europske baštine u Muzeju Slavonije do 3. listopada, Mjesec židovske kulture Osijek do 5. listopada te izložba ”Izumrla industrijska baština Osijeka” u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek do 12. listopada.

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na redakcija@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest