Velika optužba

USKOK o Škoriću: ”Namjestio radove od deset milijuna eura”

Borna Jakšić/PIXSELL

Prema izvješću, USKOK ga sumnjiči da je primio mito kako bi omogućio dva velika ugovora vezana uz izgradnju osječke obilaznice vrijedna deset milijuna eura

Odvjetnik uhićenog predsjednika Uprave Osijek Koteksa, Zorana Škorića, Darko Maržić izjavio je novinarima da njegov klijent odgovara za kaznena djela počinjena ove i prošle godine te da je iznio svoju obranu.

“Mogu potvrditi da je iznio obranu, nije se branio šutnjom, već je dao prilično sadržajnu obranu. Sudac će najkasnije sutra ili prekosutra donijeti odluku o daljnjim koracima”, rekao je Maržić za N1.

Maržić je dodao da se Škoriću stavlja na teret davanje mita na, kako on kaže, “čudnovat način” jer su prvi i treći okrivljenik blisko povezane osobe. Istaknuo je da će USKOK morati detaljno obrazložiti optužbe u nastavku postupka te da trenutno ne može otkriti više detalja.

Prema Maržićevim riječima, optužbe protiv Škorića nisu opsežne, pa je i obrana prilagođena toj situaciji. Također je naveo da Škorić nije odgovarao ni na pitanja svog odvjetnika niti na pitanja tužitelja. Bivšeg šefa Hrvatskih cesta tereti se za djela počinjena ove i prošle godine, no odvjetnik je naglasio kako optužbe nisu previše složene.

Prema izvješću, USKOK ga sumnjiči da je primio mito kako bi omogućio dva velika ugovora vezana uz izgradnju osječke obilaznice vrijedna deset milijuna eura. Mito se, između ostaloga, sastojalo od građevinskih radova na njegovoj kući.

Jedan je od ključnih detalja taj da je Škorić prije mjesec dana podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, no ostao je zaposlen kao savjetnik. Nagađalo se da je ostavku podnio zbog ove istrage, no premijer Andrej Plenković na jutrošnjoj press konferenciji odbacio je te tvrdnje. Plenković je izjavio da je Škorić član HDZ-a u Osijeku te da će lokalna stranačka organizacija postupati u skladu sa statutom.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, istražitelji sumnjaju u to da je Josip Škorić pogodovao svom rođaku i Sandi Bajtl u poslovima vrijednima desetak milijuna eura vezanima uz postavljanje i održavanje bukobrana na osječkoj obilaznici. Kao protuuslugu, Škorić je navodno dobio besplatne građevinske radove na izgradnji svoje kuće, kao i Audi vrijedan nekoliko desetaka tisuća eura.

Škorić i njegov rođak Zoran Škorić, zajedno s trećeosumnjičenom Sandom Bajtl, prebačeni su iz Osijeka u Zagreb, gdje ih čeka ispitivanje u sjedištu USKOK-a. Nakon ispitivanja očekuje se odluka o određivanju istražnog zatvora, piše Index.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest