Kraljica jeseni

Sočne jabuke s osječke tržnice: Plodova je manje, ali cijene ostaju povoljne i kvaliteta neupitna

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Među njezinim raznim sortama jabuka, za koje najavljuje kako će ih do Svih Svetih, odnosno do planiranog završetka berbe biti još, već je godinama najtraženija fuji koja na njezin štand stiže za desetak dana

Dolazak jeseni podrazumijeva i sve aktivnije konzumiranje jabuka koje ne samo da se smatraju ‘kraljicama’ navedenog godišnjeg doba, nego i cjelokupnog voća. Iako su dostupne cijele godine, jabuke se intenzivnije počinju kupovati i jesti upravo u jeseni i zimi budući da tada otprilike i završava njihova berba.

Naravno, ove je godine berba jabuka ponešto uranila budući da su mnogo njihovih plodova uništile protekle ekstremne ljetne vrućine. Upravo na spomenuti problem požalili su nam se i prodavači s osječke tržnice koji se već ionako suočavaju s visokim cijenama, ali i smanjenjem prodaje i potražnje svojih namirnica.

”Bez obzira na to što imamo sustav navodnjavanja, sparine su učinile svoje, pa ove sezone jabuka baš i nema, barem ne u onolikoj mjeri u kojoj ih je znalo biti prethodnih godina. Nadali smo se dobrom urodu, a sada zbrajamo ogromne štete od suše za koju se ne sjećam kada je posljednji puta bila toliko jaka. Jabuke su nam jako opadale sa stabala, i to ponajprije one koje uopće nisu bile zrele, što nam danas predstavlja problem”, objasnila je Ivana Šunjić iz Petrijevaca.

Spomenuta prodavačica na osječkoj je tržnici prisutna već desetak godina, a uz jabuke koje se u njezinom OPG-u uzgajaju 15 godina više, prodaje još i jagode, lubenice i dinje. Bez obzira na trenutnu situaciju, rekla je kako joj nije cilj povisivati cijene, iako iste jako ovise o rastućim troškovima, i to ne samo onih vezanih uz jabuke, već uz sve plodove generalno.

Tako se kod nje, ali i kod drugih prodavača na osječkoj piji jabuke mogu kupiti po cijeni od 0,60 do 1,20 eura po kilogramu, ovisno o njihovoj sorti, kvaliteti i stanju. Kada nam je stigao euro, njihovu je cijenu, ustvrdila je, povisila za svega desetak centi.

”Primjerice, prvu klasu naplaćujemo u iznosima od 0,90 do 1,20 eura. S druge strane, ako je jabuka zdrava, ali na sebi ima neku točkicu ili malo oštećenje, onda je jeftinija i spada pod drugu klasu. U konačnici, imamo i miješane jabuke koje naplaćujemo svega 30 centi po kilogramu”, istaknula je Šunjić.

Među njezinim raznim sortama jabuka, za koje najavljuje kako će ih do Svih Svetih, odnosno do planiranog završetka berbe biti još, već je godinama najtraženija fuji koja na njezin štand stiže za desetak dana. Takve jabuke, nastavila je, kupcima možda i nisu najugodnije za oko, ali uzimaju ih jer su slatke.

”Suprug i ja još volimo i zlatni delišes koja može biti žuta, tj. slatka i zelena, tj. kiselkastija, što nam baš odgovara. Jabuke uvijek kupujem na tržnici jer je tamo svaka od njih različita oblika, a onda od njih pravim pite, štrudle, kolače, kompote i smoothije. Nerijetko ih znam i naribati pa zamrznuti kako bih ih mogla iskoristiti neki drugi put”, opisala nam je Laura iz Baranje.

Idared i Jonagold danas su stigle na osječku tržnicu (IZVOR: Mirela Belaj/SiB.hr)

Dodala je kako se domaće jabuke okusom i kvalitetom uvelike razlikuju od onih iz trgovačkih centara koje se uglavnom uvoze iz Poljske. Štoviše, takve su voćke čak i cjenovno skuplje, pa se iznosi njihovih cijena, ako nisu u pitanju akcije, znaju popeti i na 1,50 eura po kilogramu. Ipak, i one nađu put do svojih kupaca.

”Jabuke su definitivno voćke koje uvijek imamo kod kuće te ih ne kupujem ništa češće ili rjeđe tijekom jeseni u odnosu na ostala godišnja doba. Biram ih uglavnom u supermarketima te su to najčešće gala ili zlatni delišes koje mi djeca obožavaju. Njih najčešće prešamo u hladni sok ili od njih također radimo pitu, a znamo ih i samo uzeti iz zdjele i gristi. U svakom slučaju, navedenih plodova u kući uvijek mora biti jer se vodimo parolom kako jedna jabuka na dan tjera liječnika iz kuće van”, navela je Osječanka Kristina.

Mirela Belaj/SiB.hr

Dakako, jabuke sa sobom povlače i brojne zdravstvene prednosti, uključujući jačanje imuniteta u borbi protiv prehlade, poboljšavanje pamćenja i koncentracije, liječenje probavnih smetnji poput proljeva i zatvora, snižavanje razine kolesterola u krvi, ublažavanje problema s disanjem, čišćenje zubiju i uništavanje štetnih bakterija u usnoj šupljini te smanjenje rizika od tumora, dijabetesa i Parkinsonove bolesti.

Čak i ako ih na prvu ne volite jesti, postoje brojni načini njihove pripreme zbog kojih vam mogu postati ukusnije – osim toga što se mogu konzumirati sirove, jabuke je moguće skuhati, ispeći ili staviti u kolače, ali i preraditi u sokove, želee i marmelade. Također, od spomenutih se voćki proizvodi i vrlo cijenjeni jabučni ocat.

Zbog toga je primjena jabuka u svakodnevnom životu vidljivo šarolika i time izuzetno korisna, pa čak i zanimljiva budući da se navedeni plodovi mogu kombinirati ne samo s ostalim voćem, nego s uistinu različitim namirnicama. Unatoč tome što ih je ove sezone u Slavoniji i Baranji manje u odnosu na prethodne godine, u idućim mjesecima na štandovima osječke tržnice svakako možemo očekivati njihovu veću ponudu i potražnju, odnosno nove i sočne sorte koje će mamiti poglede, a potom i vaše okusne pupoljke.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest