Tradicionalni desert na naš način

Domaće ili one iz restorana? Ispekli smo palačinke kod kuće i izračunali koliko nas je to koštalo

Mirela Belaj/SiB.hr

Navedeni je recept idealan za primjenu u četveročlanim obiteljima, no može poslužiti i za ostala rodbinska ili prijateljska druženja

Palačinke su, vjerujemo, neizostavno jelo svake obitelji i jedan od omiljenih deserata diljem svijeta koji su konzumirali još i stari Grci i Rimljani. Osim toga što su poznate po svojoj jednostavnoj i relativno brzoj pripremi, istovremeno nude gotovo neograničene mogućnosti kombinacije sastojaka budući da mogu biti slatke i slane.

Ipak, mi vam donosimo provjerenu recepturu za one najjednostavnije, ali i najukusnije domaće slatke palačinke koje spravljaju naše bake i mame, a koje se tope u ustima. Navedeni je recept idealan za primjenu u četveročlanim obiteljima, no može poslužiti i za ostala rodbinska ili prijateljska druženja te zapravo za bilo koju prigodu jer gotovo nitko ne može odbiti poziv na palačinke!

Sastojci su za njihovu smjesu pet jaja (najbolje bi bilo domaćih), 24 velike žlice, odnosno 48 dkg oštrog brašna (može i glatkog, no s oštrim se bolje zapeku i pojave se one ‘flekice’), litra mlijeka (umjesto koje možete staviti 0,5 L mlijeka i 0,5 L mineralne vode kako bi palačinke bile hrskavije) te malo ulja i soli. Neki u smjesu dodaju još i šećer, ali mi ne jer palačinke ionako sa svim ostalim sastojcima na kraju ispadnu dovoljno slatke.

Navedene namirnice mutite mikserom u posudi sve dok se sastojci ne sjedinu i dok ne nestanu grudice od brašna. U međuvremenu na štednjaku zagrijte tavu podmazanu s nekoliko kapi ulja. Jednu grabljaču gotove smjese potom ravnomjerno prelijte po tavi i pecite palačinku na srednje jakoj vatri sve dok joj rubovi ne porumene (minutu-dvije), a zatim ju okrenite te isto toliko pecite i na drugoj strani.

Gotove palačinke slažite na plitki tanjur te ponavljajte postupak dok ne ispečete sve. Mi smo od navedene smjese dobili sveukupno 17 palačinki (nastojali smo da budu što tanje) koje smo odlučili premazati namazom od lješnjaka i marmeladom od marelice, no vi možete improvizirati s nadjevima.

Iako su već takve izrazito ukusne, volimo ih još dodatno zapeći, a isto, ako imate vremena, savjetujemo i vama jer će palačinke tako postati još mekše, a nadjevi topliji i slasniji. Na nauljeno dno tepsije poslažite namazane i zarolane palačinke te, kada dovršite jedan red palačinki, ravnomjerno ih premažite kiselim vrhnjem i pospite s malo šećera. Ponavljajte postupak sve dok ne rasporedite sve palačinke, a potom ih stavite da se peku u pećnici 15-ak minuta na 200 stupnjeva.

Ako želite ispeći manje ili više palačinki, samo prepolovite ili udvostručite smjesu. Primjerice, dvjema do trima osobama dovoljna je smjesa od dva do tri jaja, 12 velikih žlica brašna, pola litre mlijeka te također malo ulja i soli. Kada pak pečemo palačinke samo za sebe, točnije za jednu osobu, tada sa sastojcima uglavnom improviziramo. Tada je cilj dodavati onoliko brašna sve dok ne dobijete nešto čvršću teksturu od obične tekućine jer to je ključno da vam se palačinke ne bi raspadale kasnije u tavi dok ih budete okretali. To ćete najbolje vidjeti kada budete grabili smjesu i stavljali ju na tavu – ako bude prerijetka, potrebno je staviti još brašna.

Mirela Belaj/SiB.hr

Za pečenje palačinki na ovaj način potrebno je otprilike oko sat vremena. Međutim, nije samo vremenski, već i financijski isplativo. Nas su tako litra mlijeka, kilogram oštrog brašna, kilogram šećera, 400 grama kiselog vrhnja, 360 grama marmelade, 750 grama namaza od lješnjaka i pakiranje jaja od deset komada u poznatom trgovačkom lancu izašli 12,97 eura, uz napomenu da smo birali proizvode uglavnom srednje cijene i kvalitete. Jedino nismo kupili sol i ulje jer smo ih već imali kod kuće, no da jesmo, račun bi nam bio za oko dva eura viši.

No, dobra je stvar ta što neke namirnice nismo do kraja iskoristili, pa je ova cijena ugrubo iznesena. Konkretnije, količine su proizvoda koje su nam trebale isključivo za palačinke 48 dkg brašna (0,40 eura), litra mlijeka (0,73 eura), pet jaja (0,85 eura), 400 grama vrhnja (2,25 eura), gotovo cijela kupljena marmelada (2,59 eura) i gotovo cijeli namaz od lješnjaka (3,89 eura).

Ako tome pridodamo cijenu šećera, soli i ulja te okvirnu cijenu potrošenoga plina i struje, pečenje nas je sveukupno 17 palačinki kod kuće koštalo oko 12 eura. S druge strane, u osječkim ćete palačinkarnicama samo za jednu palačinku (koja, doduše, jest deblja, a time i zasitnija) prosječno trebati izdvojiti oko 2,5 eura. Svaki pojedini namaz, preljev ili dodatak poput voća, orašastih plodova, keksa ili čokoladica platit ćete još barem euro.

Pixabay

Ako svatko od vas, uz palačinku, bude naručio još i piće, prosječnoj četveročlanoj obitelji iznos se računa u pojedinoj osječkoj palačinkarnici može popeti i na 20-ak eura, što je, u konačnici, za osam eura viša svota novca u odnosu na onu koju ćete potrošiti u dućanu ako se odlučite ispeći domaće palačinke.

Naravno, nije loše s vremena na vrijeme ni počastiti se palačinkama u ponekom ugostiteljskom objektu jer i one sa sobom donose nove okuse i drugačije načine pripreme od onih na koje smo navikli u svoja četiri zida. Bilo kako bilo, palačinke ostaju kultno jelo koje vrijedi što češće konzumirati, bez obzira na mjesto, vrijeme ili njihove sastojke.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest