Jedina opcija traktor?

Učenica Marija već je dva tjedna kod kuće: Zbog nedostatka prijevoza ne može ići u školu u Požegi

Davor Javorovic/PIXSELL

Njezina sestra ističe kako je nekoliko puta kontaktirala županicu koja je najprije obećala brzo rješenje, no do danas se ništa nije promijenilo

Marija, učenica 1. razreda Obrtničke škole u Požegi, već drugi tjedan zaredom ostaje kod kuće jer nema prijevoz do škole. Ova 15-godišnjakinja iz Malog Bilča suočava se s problemom koji zvuči nevjerojatno u 2024. godini – u njezino selo ne dolazi autobus, a vlak koji bi mogao poslužiti ide samo jednom dnevno, i to u nepraktično vrijeme. Marijini roditelji nemaju vozačku dozvolu ni vozilo, pa je učenica prepuštena samostalnom snalaženju i improvizaciji, piše 034portal.

Obitelj je kontaktirala sve relevantne institucije, uključujući prijevoznika, školu i županicu PSŽ-a Antoniju Jozić. Iako je Jozić obećala da će platiti prijevoz ako ga obitelj organizira, to rješenje nije praktično jer nemaju nikoga tko bi mogao voziti Mariju. Jedna od opcija bila je da je otac vozi traktorom do Buka, sela udaljenog deset kilometara kroz koje prolazi autobus, no to je također nepraktično i opasno.

Obitelj je očajna jer Marija već dva tjedna propušta školsku nastavu, a rješenje nije ni na vidiku. Postavlja se i šire pitanje: kako ostali mještani bez automobila dolaze do liječnika, trgovine ili pošte? Iako se željeznički kolodvor u Cigleniku nalazi svega dva kilometra dalje, vlak tamo prolazi samo jednom dnevno, što nije korisno za Marijine potrebe.

Njezina sestra ističe kako je nekoliko puta kontaktirala županicu koja je najprije obećala brzo rješenje, no do danas se ništa nije promijenilo. Iako su razmišljali o Đačkom domu u Požegi, obitelj bi i tada imala problem s organizacijom vikend prijevoza.

Na kraju, obitelj apelira na sve nadležne na to da što prije pronađu rješenje kako bi Marija mogla normalno pohađati školu i biti dio svoje generacije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest