Kulturna manifestacija

KUD Josipovac sudjelovao na 93. Grožđebalu u Sonti

KUD Josipovac

Uz Josipovčane, predstavili su se i Tamburaški orkestar Kolo, Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata ''Šokadija'' Sonta te KUD ''Mohač'' iz Mađarske

U nedjelju, 15. rujna Kulturno umjetničko društvo ”Josipovac” Josipovac sudjelovalo je na najvećoj i najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji šokačkih Hrvata u Sonti (Vojvodina, Republika Srbija) koja se počela održavati davne 1928. godine, a prikazuje slavlje grožđa, veselja i vina.

Berbanski je to običaj kojime Sonćani zahvaljuju Bogu za novo grožđe i vino. Održava se svake godine početkom jeseni, u prvom vikendu. Organizator je manifestacije Omladinsko kulturno-umjetničko društvo ”Ivo Lola Ribar” Sonta koje je sudjelovalo na ovogodišnjoj smotri folklora ”Pokraj Drave tri su đerma stara” održanoj u lipnju u Josipovcu.

Uz Josipovčane, predstavili su se i Tamburaški orkestar Kolo, Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata ”Šokadija” Sonta te KUD ”Mohač” iz Mađarske. U Sonti natpolovičnu većinu stanovništva čine Hrvati, a hrvatski jezik ima status službenoga jezika.

”Program je započeo simboličnim vjenčanjem kneginje i kneza u vrtu Doma kulture Sonta gdje se odvijala i završna priredba, zatim je održan svečani blagoslov zvona grožđa u katoličkoj crkvi sv. Lovre mučenika koji je i zaštitnik mjesta, dok se zabavni dio održao u Lovačkom domu. KUD Josipovac predstavio se slavonskim pjesmama i koreografijom ‘Alaj igram i igrati znadem’ za koju ih je vrijedno uvježbala voditeljica folklora Suzana Smiljan, dok je s domaćinima prigodne darove razmijenio predsjednik Ivica Glogač koji je i prošle godine bio gost na ovoj manifestaciji. Josipovčani kući dolaze ugodno iznenađeni doživljenim entuzijazmom i osjećajem nacionalne pripadnosti vojvođanskih Hrvata u očuvanju tradicije”, zaključio je tajnik KUD-a Josipovac Marko Perković.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest