Proslavite Međunarodni dan rijeke Drave u Bilju

Davor Javorović/PIXSELL
Davor Javorović/PIXSELL
Sub
21
21. rujna
10:00 - 16:00
Bilje
Biljsko jezero
Bilje

U rijeci je zabilježeno oko 70 vrsta riba, što Dravu svrstava među rijeke s najraznolikijom ribljom zajednicom u Hrvatskoj

Loading Događaji

Iako će Osječko-baranjska županija obilježiti Dan Drave u subotu, 21. rujna, ovaj se dan službeno slavi svake godine 23. rujna, na prvi dan jeseni, kao Međunarodni dan rijeke Drave.

Drava, sa svojim rukavcima, sprudovima, poplavnim šumama, vlažnim travnjacima, strmim obalama i mrtvicama, predstavlja jednu od posljednjih sačuvanih nizinskih rijeka u Europi. Povezuje alpska područja Italije, Austrije i Slovenije s panonskim područjima Hrvatske i Mađarske te je jedna od najvećih pritoka Dunava. Zajedno s Murom i Dunavom čini jedno od najvažnijih europskih riječnih područja.

Drava je duga 725 km, no danas je njezin tok prekinut s 24 hidroelektrane izgrađene u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Samo oko 300 kilometara njenog slobodnog toka nalazi se u Hrvatskoj, sve do ušća u Dunav. Unatoč zahvatima pregrađivanja i regulacije, ovo područje i dalje obiluje biološkom i krajobraznom raznolikošću. U rijeci je zabilježeno oko 70 vrsta riba, što Dravu svrstava među rijeke s najraznolikijom ribljom zajednicom u Hrvatskoj. Riječni ekosustav podržava i mnoge rijetke i ugrožene vrste ptica, kao i druge vrste flore i faune.

Zbog svoje velike prirodne vrijednosti, područje uz rijeku Dravu (i pritok Muru) u Hrvatskoj je od 2011. godine zaštićeno kao Regionalni park Mura-Drava – prvi regionalni park u zemlji. Ovo područje danas je dio ekološke mreže Natura 2000, kao i prekograničnog hrvatsko-mađarskog UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Proslava Međunarodnog dana Drave ove godine održat će se u subotu, 21. rujna u Bilju, na Staroj Dravi, od deset do 16 sati. Posjetitelje očekuju izložba fotografija prirode uz Dravu, tradicionalne dječje igre, streljaštvo, regata VK Biljsko jezero, pokazna vježba malih vatrogasaca DVD Bilje, demonstracija spašavanja na vodi HCK Darda, radionica ”Pronađi kornjaču” u organizaciji JU za zaštitu prirode OBŽ, odbojka na pijesku, radionice biljnih terarija, Moss Art te bogata gastronomska ponuda uz zabavu i glazbu.

Istovremeno, u deset sati, program u Belišću (Obala Matije Ljubeka 2 – hostel uz Dravu) započet će likovnom kolonijom i radionicama na temu rijeke Drave, edukacijama o ”Prednostima i opasnostima rijeke Drave” te prezentacijskim vožnjama čamcima i kanuima. Posjetitelji će moći uživati i u raznim gastronomskim delicijama.

Također, u deset sati, obilježavanje Dana Drave održat će se i u mjestu Nard, nedaleko od Valpova, u Udruzi “Labov”. Program uključuje natjecanje u ribolovu za djecu te pripremu pečene ribe i fiš paprikaša.

Povezani sadržaj
Preporučeno