statistika iz elektormodula

Oko dva posto ‘domaćih’ i osam posto vozača izvan Osijeka ne plaća parkirališne karte

Filip Kos/PIXSELL

Vozač koji u prvoj, drugoj ili trećoj zoni naplate parkiranja ne ispuni svoju obvezu plaćanja, dobiva Dnevnu parkirnu kartu. Ukoliko ne podmiri dugovanje unutar mjesec dana šalje se opomena

Zanimljiva situacija dogodila se nedavno u samome centru grada kad je vozač osobnog automobila inozemnih registracijskih oznaka tik pred dolazak djelatnika Elektromodula isparkirao s mjesta u zoni naplate.

Provjerom je, kako doznajemo, utvrđeno da nije platio kartu ni na jedan od ponuđenih načina. Je li riječ o izoliranom slučaju ili vozači pribjegavaju parkiranju „tek na pet minuta“?

Čini se da je takvih slučajeva u gradu, srećom, sve manje. Naime, od direktorice Elektromodula Marije Taslidžić doznajemo da je u 2023. godini broj izdanih Dnevnih parkirnih karata u odnosu na broj prodanih usluga 2,34 posto.

“Procjenjujemo da je broj neplatiša koji nemaju osječku registarsku oznaku ispod osam posto. Protiv neplaćanja parkirališnih karata borimo se instrumentima koji je predvidio Pravilnik o održavanju, načinu i uvjetima korištenja javnih parkirališta koji je donio Grad Osijek, kao i postojeći Zakon o obveznim odnosima“, kaže direktorica Taslidžić.

Naime, vozač koji u prvoj, drugoj ili trećoj zoni naplate parkiranja ne ispuni svoju obvezu plaćanja, dobiva Dnevnu parkirnu kartu. Ukoliko ne podmiri dugovanje unutar mjesec dana šalje se opomena, iako, kaže naša sugovornica, Elektromodul nije dužan slati opomene.

Zanimljivo je da je četiri puta veći broj neplatiša koji nemaju osječku registracijsku oznaku. Taslidžić, naime, kaže da između jedan i dva posto vozača s osječkim tablicama ne ispunjava svoju obvezu.

“Nered” i na parkiralištima za osobe s invaliditetom

Dodajmo tome i činjenicu da se pravila ne poštuju niti na parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom. S tim u vezi Pravobranitelj osoba s invaliditetom Darijo Jurišić uputio je preporuku svim policijskim upravama i gradovima u Republici Hrvatskoj. Zatražio je sankcioniranje nepropisnog parkiranja na spomenutim mjestima, ali i učestalije ciljane akcije.

To se posebno odnosi na zlouporabu i korištenje tuđe parkirališne karte, odnosno Europske iskaznice za osobe s invaliditetom te je, uz izricanje novčanih kazni, također preporučeno i premještanje neovlašteno parkiranih vozila. Pravobranitelj za OSI naglasio je i važnost kako medija, tako i kampanja i akcija koje su se pokazale učinkovitima, a posebice one s policijskim službenicima, odnosno prometnim redarima u civilu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest