značajan objekt

U Našicama krenula gradnja Centra za starije i nemoćne s 127 kreveta

PR

Kako bi zadovoljio potrebe korisnika, u Centru je predviđeno zapošljavanje 85 djelatnika različitih profesija

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba danas je položio vremensku kapsulu u temelje budućeg Centra za starije i nemoćne osobe čime je i službeno započela njegova izgradnja. Istaknuo je kako je riječ o modernom objektu koji će se prostirati na površini od 4000 kvadrata:

“Imat će 127 ležajeva namijenjenih smještaju III. i IV. skupine funkcionalno ovisnih osoba, između ostaloga i osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Uz mogućnost poludnevnog i cjelodnevnog boravka, pružat će i izvaninstitucionalne usluge – pomoć u kući. Kako bi zadovoljio potrebe korisnika, u Centru je predviđeno zapošljavanje 85 djelatnika različitih profesija”, rekao je gradonačelnik i zahvalio tadašnjem županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji, partneru projekta, na suradnji kod njegovog nominiranja.

Ivan Vidiš državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, rekao je kako je ovo jedan od 18 centara koji se grade u Republici Hrvatskoj i predstavljaju jedno od najvećih ulaganja u infrastrukturu za starije osobe, vrijedno oko 159 milijuna eura.

“Važno je da se skrb za starije i nemoćne odvija u lokalnim zajednicama, najbliže njihovim domovima. Sami smještajni kapaciteti ovakvih centara predviđeni su za osobe koje adekvatnu skrb ne mogu dobiti u svom domu i koje trebaju pomoć drugih osoba”, izjavila je Nataša Tramišak saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Kako je istaknuo obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, na području Osječko-baranjske županije ima 39 pružatelja usluga smještaja za starije osobe ukupnog kapaciteta 1875 ležajeva, od čega su tri domovi kojima je osnivač Županija, kapaciteta 795 mjesta.

PR

“Trenutno imamo 3535 zahtjeva za smještaj u domove za starije. S druge strane ide se na smanjivanje broja usluga u instituciji i to je razlog što u ovom Centru u Našicama imamo i izvaninstitucionalne usluge”, rekao je Lukić i dodao kako je, prema rezultatima istraživanja rađenog prije godinu i pol dana među osobama koje su podnijele zahtjev za smještaj u ustanovu, njih više od 50 % izjavilo da ne bi išlo u ustanovu ukoliko bi u svom domu dobilo adekvatnu pomoć.

Početku radova bio je nazočan i zastupnik u EU parlamentu Karlo Ressler: “Ovo je jedan od onih projekata koji posebno pružaju zadovoljstvo zbog toga što u politici općenito, ali i poslu europskog zastupnika pogotovo, konkretni rezultati rada dolaze s vremenskim odmakom. Prošlo je dosta vremena od kada smo 2020. podnosili amandmane kako bismo nacionalne planove oporavka i otpornosti učinili što fleksibilnijim, kako bismo otvorili mogućnosti i za ovakve poslove. Na to je nadograđena nacionalna razina osmišljavanja programa koji je na kraju omogućio da se i ovaj Centar sufinancira sa 6,1 milijun eura bespovratnih europskih sredstava što je nešto bez čega projekt ne bi bio moguć.”

Početku radova bili su nazočni dožupan Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar, predstavnici projektanta i izvođača te brojni drugi gosti. Nakon polaganja vremenske kapsule početak radova blagoslovio je fra Tomislav Faletar.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest