Različite prakse

Osječki KBC ne naplaćuje gledanje televizije, dok u nekim bolnicama za to pacijenti izdvajaju i nekoliko eura dnevno

Dubravka Petrić/PIXSELL

U većini hrvatskih kliničkih bolničkih centara, uključujući KBC Osijek, ta se usluga pacijentima ne naplaćuje

U Kliničkom bolničkom centru Osijek pacijentima se ne naplaćuje gledanje televizije, iako nisu sve sobe opremljene TV uređajima. Osječka bolnica time se izdvaja od KBC-a Split, gdje pacijenti plaćaju tri eura dnevno za gledanje televizije, što znači da za deset dana boravka mogu izdvojiti oko 30 eura za navedenu uslugu. U splitskom KBC-u objašnjavaju da su ovu uslugu ugovorili s privatnom tvrtkom koja osigurava opremu koju bolnica ne može financirati.

Opremljenost bolnica televizorima započela je prije više od dvadeset godina, no pristupi su se razlikovali. Neke bolnice nisu imale službene ugovore, dok su druge sklapale ugovore s privatnim tvrtkama koje su postavljale televizore, a određeni broj bolnica naplaćivao je paušal tim privatnim partnerima. U posljednjih desetak godina situacija se poboljšala, pa su mnoge bolnice opremljene televizorima, iako ne u svim odjelima.

Prema informacijama iz KBC-a Zagreb, većina soba za hospitalizirane pacijente opremljena je TV uređajima koji su u vlasništvu bolnice, a pacijentima se njihovo korištenje ne naplaćuje. Isto vrijedi i za Kliničku bolnicu Merkur. U KBC-u Rijeka, gdje su televizori većinom donacija, pacijentima također ne naplaćuju gledanje televizije, a svi uređaji su uredno registrirani u poslovnoj dokumentaciji bolnice.

Iako naplata televizije nije neuobičajena praksa u europskim klinikama, kao što je slučaj u Francuskoj i Belgiji, gdje je naplata TV-a standardna bez obzira gledali ga pacijenti ili ne, u većini hrvatskih kliničkih bolničkih centara, uključujući KBC Osijek, ta se usluga pacijentima ne naplaćuje, piše Novi list.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest