bogat program

Najavljena nova sezona u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Grad Osijek

Pred Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku nova je kazališna sezona u kojoj će prikazati 5 premijera i 19 repriznih predstava, a organizirat će brojne manifestacije

Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena kazališna sezona za 2024./2025.

Uime Grada Osijeka, konferenciji je nazočio predsjednik Gradskoga vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić.

„Suradnja Grada i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića je dobra, izvrsna u svim smjerovima. Otkad je gradonačelnik Ivan Radić preuzeo odgovornost za upravljanje Gradom, i sama sredstva su povećana za nekakvih 15% i ona sada iznose oko 785 tisuća eura. I, ako smijem reći, i ja se sjećam kao dijete da je, kao i svoj djeci, prvi kontakt s umjetnošću ili kazalištem uopće bio kroz Dječje kazalište Branka Mihaljevića, koje nije samo osječko kazalište. To je, praktički od Zagreba na ovamo, i jedino profesionalno dječje i lutkarsko kazalište. Svim glumcima i djelatnicima kazališta zahvaljujem na predanom radu i to onda zasigurno mora rezultirati uvijek dobrim rezultatima koje prezentirate, prvenstveno našoj djeci, ali i svima nama, a svu djecu i vrtićke i osnovnoškolske dobi pozivam na neku od predstava da uživaju i da se zabave.“, rekao je predsjednik Gradskoga vijeća Florijančić.

Tatjana Grganović, voditeljica Službe za prodaju, marketing i propagandu Dječjeg kazališta, najavila je da je kazalište trenutno u energetskoj obnovi pa će se neke predstave odigravati van kazališta, odnosno na drugim lokacijama, a ići će se pojačano i na gostovanja u druge gradove.

Tako će glumačka postava Dječjeg kazališta sa svojom predstavom „Zeko, Zriko i Janje“, autora Branka Mihaljevića, najviše gostovati u osječkim dječjim vrtićima, poput Dječjeg vrtića Latica, ali i novootvorenog vrtića u Tenji, kao i u ostalim vrtićima, najavila je Mia Tomičić, stručna suradnica u prodaji Dječjeg kazališta.

„Iskoristio bih prigodu zahvaliti se Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i Kulturnom centru koji su nam nesebično ustupili prostore za igranje naših predstava, ponajprije predstave „Postolar i vrag“ koju smo odigrali premijerno u 7. mjesecu, ali i monodrame „Palčica“ kolegice Arete Ćurković. Ova dva naslova su režirali, odnosno režiraju osobe koje su kod nas već radile kao redatelji, ali odlučili smo pružiti priliku i nekim novim licima. Naravno, nastavljamo naše uspješnice kojih ima podosta, koje ćemo igrati i s kojima ćemo zabavljati naše male gledatelje.“, zaključio je ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lučić.

Također, ravnatelj Lučić najavio je da će se iduće godine tijekom svibnja u Osijeku održati 30. SLUK – Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, a SLUK će biti trajno dodijeljen Osijeku. Tako će svaki daljnji Susret lutkara biti u Osijeku koji je, naglasio je ravnatelj, sigurno zaslužio jedan takav veliki događaj.

Na konferenciji je govorila i Areta Ćurković, filmska i kazališna glumica koja ove godine obilježava 30 godina umjetničkog rada.

Dubravka Petrić/PIXSELL

Nova sezona

Nova kazališna sezona 2024./2025. godine počela je premijerom predstave “Postolar i vrag” koja je u srpnju u sklopu Osječkog ljeta kulture prikazana u Domu Hrvatske vojske, a sljedeća je na repertoaru “Palčica” Hansa Christiana Andersena 5. listopada

“To je jedan uradak kolegice Arete Ćurković koja ove godine obilježava svoju 30. obljetnicu umjetničkog rada pa evo veselimo se tome “, najavio je Lučić i dodao kako dramaturgiju i adaptaciju monodrame potpisuje Jelena Radan, a režiju Morana Dolenc. Za Božić će biti premijera “Božićne pustolovine” autorice Kristine Kovačević i u režiji Srđana Kovačevića. U novu se godinu kreće premijerom ruske bajke:

“Poslije Nove godine negdje u siječnju počinjemo raditi predstavu “Vasilisa premudra” koju će režirati Pavao Tišljarić iz Dubrovnika. Dakle on prvi puta kod nas režira”, nastavio je Lučić..

Posljednja ovosezonska premijera je “Čudni kovačev sin” nagrađivanog autora Vanje Jovanovića. Uz premijere bit će tu još 19 repriznih predstava, a Kazalište će organizirati i brojne manifestacije: “Djeco kazalište vas zove”, “Tjedan bajki”, “Europsku noć kazališta”, 30. po redu SLUK, a najavljena su i brojna gostovanja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest