443,50 grama

Hrvatski lovci na šarane postali svjetski prvaci u Našicama

PR

U iznimno uzbudljivoj završnici naši su reprezentativci uspjeli ostvariti najveći ulov i osvojiti titulu svjetskih prvaka

Hrvatska šaranaška reprezentacija osvojila je prvo mjesto na 24. Svjetskom prvenstvu u lovu šarana i amura koje je održano u Našicama i tako postala najtrofejnija reprezentacija u ovom sportu.

U iznimno uzbudljivoj završnici naši su reprezentativci uspjeli ostvariti najveći ulov i osvojiti titulu svjetskih prvaka. Naši su ribiči ukupno ulovili 443,50 grama, drugo je mjesto osvojila reprezentacija Moldavije s ulovom 339,080 grama, a treći su bili Belgijanci s ulovom 263,000 grama.

U pojedinačnoj konkurenciji, odnosno u konkurenciji parova najuspješniji su bili Ukrajinci Patsera i Suzdaltsev, drugo je mjesto pripalo hrvatskim reprezentativcima Daliboru Banaju i Hrvoju Jakopčeviću, treći su bili Belgijanci Defferierre i Jeaunieaux, a četvrto je mjesto osvojio hrvatski par Belančić/Novosel.

Svečanost proglašenja najuspješnijih ekipa i parova te zajednička večera upriličena je u sportskoj dvorani OŠ kralja Tomislava. Natjecateljima, članovima reprezentacija te brojnim gledateljima koji su došli pozdraviti svjetske prvake obratili su se gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever, koji su čestitali svim natjecateljima na sudjelovanju. Izrazili su posebno zadovoljstvo što je titula svjetskih prvaka pripala hrvatskoj reprezentaciji koja je još jednom pokazala da je svjetska velesila u ovom sportu. Nagrade najboljim ekipama i parovima uručili su predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever, tajnica Međunarodne federacije slatkovodnog sportskog ribolova Barbara Durant, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba te predsjednik Međunarodne federacije slatkovodnog sportskog ribolova Claudio Mateolli koji je pohvalio odličnu organizaciju natjecanja i službeno ga zatvorio.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba uputio je čestitku našim ribičima: “Ma ovo je nevjerojatno, prava bajka! Još uvijek ne mogu vjerovati da smo ostvarili ovakav uspjeh. Već prije deset godina imali smo sjajan uspjeh kada su naši dečki pobijedili na Svjetskom prvenstvu u Italiji. Prije godinu dana, na jednom događanju, izrazio sam želju da Našice budu domaćin Svjetskog prvenstva, ali tada nisam ni sanjao da ćemo to uspjeti realizirati u ovako kratkom razdoblju. Zahvaljujući velikoj podršci gospodina Vladimira Severa, predsjednika Hrvatskog športskog ribolovnog saveza, i angažmanu predsjednika ŠUD-a “Šaran” Branimira Vidića, te podršci Turističke zajednice Grada Našica i brojnih drugih, uspjeli smo napraviti nešto nevjerojatno”, rekao je gradonačelnik.

“Turistički gledano, ovo je bio veliki uspjeh. Tri dana smo imali kadrove koji su išli u svijet, a dojmovi su fantastični. Primili smo brojne poruke i pozive iz svih reprezentacija koje su hvalile našu gostoljubivost, organizaciju i točnost programa. Sve je bilo jasno i dobro organizirano, uz stalne prevoditelje koji su osigurali da svi natjecatelji budu u toku. Posebno nam je drago što su mnogi rekli da će se sigurno vratiti u Našice, bilo zbog ribolova, bilo na odmor sa svojim obiteljima i prijateljima. Popunili smo smještaje od Požege do Osijeka, što je sjajan pokazatelj da smo napravili odličan posao. Više smo nego zadovoljni i vjerujem da će ovaj događaj pozitivno utjecati na daljnji razvoj turizma u našem kraju”, izjavila je direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler i dodala kako će ovo iskustvo sigurno podijeliti s organizatorima sljedećeg Prvenstva koje će biti održano u Đakovu.

Više nego zadovoljan bio je predsjednik ŠUD-a “Šaran” Našice Branimir Vidić: “Kada smo se prije godinu dana upustili u kandidaturu i dobili domaćinstvo Svjetskog prvenstva, znali smo da nas očekuje velika odgovornost, ali nismo ni slutili koliko će detalja biti potrebno odraditi. Bilo je zaista zahtjevno, no s ponosom mogu reći da smo uspjeli. Organizacija je bila ogromna, a zahvaljujući zajedničkom radu svih uključenih, sve je proteklo odlično. dU cijeloj organizaciji sudjelovalo je između 150 i 200 ljudi koji su odradili sjajan posao. Posebno zahvaljujem sucima, koji su odradili lavovski posao, unatoč nevremenu i izazovima raspodjele na dvije lokacije. Športski ribolov u svijetu sve više napreduje, a Lapovac i Šandor kao destinacije imaju ogroman potencijal. Siguran sam da će ovaj uspjeh dodatno promovirati našu regiju i sportski ribolov, te nas motivirati da nastavimo s organizacijom sličnih natjecanja i u budućnosti”, rekao je Vidić.

Proslava nove svjetske titule s našim zlatnim ribičima nastavljena je na prostoru ispred sportske dvorane, gdje je postavljena fun zona s besplatnim pićem i glazbom, pa je zajedničko druženje nastavljeno do kasno u noć.

Podsjetimo, ove godine Prvenstvo je održano uz 550 sudionika iz 30 država s 4 kontinenta koji su se natjecali na jezerima Lapovac i Šandor.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest