razni razlozi

Broj odgođenih upisa prvašića raste, dvostruko više dječaka odgodilo upis u OBŽ

Duško Jaramaz/PIXSELL

Upis spriječile socijalne, jezično-govorne i emocionalne teškoće te zaostajanje u grafomotoričkom razvoju

Za točno tjedan dana započinje nova školska godina, no 9. rujna 275 prvašića neće sjesti u školske klupe.
Naime, ukupno 180 dječaka i 95 djevojčica s područja Osječko-baranjske županije nakon pregleda u Službi za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, dobilo je odgodu upisa.
Postotak kao proteklih godina

“Najčešći razlozi zbog kojih su stručna povjerenstva škole predložila odgodu upisa u 1. razred su jezično-govorne teškoće, teškoće socijalne komunikacije, poteškoće vezane uz socio-emocionalni razvoj, zaostajanje u grafomotoričkom razvoju te druge dijagnoze, čije postojanje negativno utječe na psihofizički razvoj djeteta. Procjena je da bi odgoda upisa mogla pozitivno utjecati na djetetov psihofizički razvoj. Kod djece s poteškoćama u razvoju stručna povjerenstva škole odmah pokreću postupak utvrđivanja najprimjerenijeg oblika školovanja kako bi mogli što bolje ostvraiti svoj potencijal”, pojasnila je izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Inače, postotak djece s odgodom upisa u 1. razred, dodaje naša sugovornica, više-manje isti je kao prijašnjih godina i kreće se oko deset posto. I razlozi odgoda uglavnom su isti.

Valja podsjetiti da djelatnici Službe za školsku medicinu NZJZ-a Osječko-baranjske županije prema planu i programu mjera specifične zdravstvene zaštite za djecu i mladež školske dobi i redovite studente provode preventivne, odnosno sistematske, namjenske i kontrolne preglede, skrininge, kao i cijepljenja prema važećem kalendaru cijepljenja. Tu je i zdravstveni odgoj, savjetovališni rad (prema indikaciji), izdavanje stručnih mišljenja i potvrda te drugih djelatnosti prema zahtjevu i potrebama. Među njima su i pregledi djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole koji se obavljaju u razdoblju od 1. travnja pa do 31. kolovoza tekuće godine.

Temeljiti pregledi

“U tom razdoblju timovi Školske medicine koje čine liječnik, medicinska sestra te stručni suradnici osnovnih škola poput pedagoga, psihologa i eventualno edukacijskog rehabilitatora, u navedenom razdoblju obavljaju pregled i psihofizičko stanje djece prije polaska u školu. Ove godine navedenom je pregledu pristupilo 2516 djece i to 1337 dječaka i 1179 djevojčica”, pojašnjava dr. Turić.

Dodajmo tome da su podatci otprije pet i deset godina, gledajući prema postotku odgođenih upisa slični, no ne i prema broju pregledane djece. Tako je 2019. godine pregledano 2749 djece i odgođeno ih je 269, dok je 2014. godine pregledano ukupno 3014 djece, a odgođen je upis za njih 238. Postotno se tako broj odgođenih upisa povećao proteklih godina.

Valja naglasiti i to da nakon pregleda kod liječnika Školske medicine i stručnih suradnika škole kao i uvida u prikupljenu dokumentaciju, odluku o upisu djeteta u 1. razred donosi stručno povjerenstvo škole. U povjerenstvu su školski psiholog, pedagog, edukacijski rehabilitator te školski liječnik, a to se obavlja uz suglasnost roditelja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest