u dvorištu stare pekare

Matija Cvek uoči nastupa u Osijeku: “Mi ćemo izgorjeti kao i svaki put”

Davor Javorović/PIXSELL

Uoči koncerta u Osijeku, Matija Cvek otkriva nam što očekuje publiku, ali i sve o dosadašnjoj karijeri kao i o planovima za budućnost

U Osijeku ponovni nastup Matije Cveka – i to na jednoj od ljepših Osječkih ljetnih pozornica, dvorište Stara pekara. Da vas Osijek čeka, dokazuje i činjenica da je prvi set ulaznica rasprodano u rekordnom roku, a mi ćemo ga pitati ono klasično pitanje: ‘Što publika može očekivati od ove lijepe ljetne večeri?’ Kako vam takva podrška publike utječe na pripreme za koncert i pripremate li kakvo iznenađenje.

MATIJA: Veselim se ponovnom nastupu u Osijeku i to baš u prostoru dvorišta Stara Pekara jer sam tamo imao svoj prvi solistički koncert 2020. Osječka publika je do sad svaki put oduševila. Mi ćemo izgorjeti kao i svaki put.

Postoji li neka posebna pjesma ili trenutak koji planirate za taj nastup? Utječe li (u ovom
slučaju, ali i inače) lokacija koncerta na izvedbu?

MATIJA: Sviramo pjesme s albuma Izbirljivo i slučajno, te novog albuma Vile se ovdje igraju. Naravno, uspješne suradnje koje sam proteklih godina ostvario s raznim prijateljima i kolegama moći će se čuti u predivnom ambijentu.

Matija, Vama je cijela godina prilično radna. Nedavno ste objavili mini EP ‘Live session’ s
Vašim bendom The Funkensteins. Možete li nam reći više o tom projektu? Što vas je inspiriralo da snimite live verzije svojih pjesama i što kaže publika?

MATIJA: Mi se prvenstveno predstavljamo kao kvalitetan live izvođač i na taj način skupljamo publiku. Vjerujem da ljudi dobrim djelom dolaze zbog naše spontanosti i nepredvidljivosti na bini, ali istovremeno tehnički dio ne kaska te smo prilično precizni po pitanju izvedbe ili bar pokušavamo biti. Iz tog razloga bilo je logično snimiti i live obrade, a pjesme koje smo izabrali jako volimo.

Osim sjajnih The Funkensteins, surađivali ste i s brojnim domaćim i regionalnim zvijezdama.
Za ovo pitanje, izdvojili bismo suradnju s gospel sastavom The Messengers na pjesmi ‘Hvala’.
Kako je došlo do te suradnje, jeste li osjetili onu gospel ‘slojevitost’ kada se ovakav sastav
pridruži Vama svojim vokalima?

MATIJA: The Messengers su prvi put s nama nastupali u Tvornici i oduševili. Tomislav Mihaljević autor je aranžmana, inače standardan član The Funkensteinsa i jedan od autora pjesama na novom albumu. Ta snimka zaista je posebna, čista i iskrena. Sve je na sessionu snimljeno za naš gušt, ali Hvala je stvarno ispala savršeno, i ogromno hvala fenomenalnim vokalistima sastava The Messengers što su pristali na suradnju.

Vezano za prethodno pitanje, prva asocijacija na Vaš rad je biografija bogata iskustvima, od
nastupa kao prateći vokal na Eurosongu do suradnje s poznatim glazbenicima Hrvatske i regije. Kako su ta iskustva oblikovala vašu karijeru? Postoji li neki trenutak iz tih suradnji koji vam je posebno ostao u sjećanju?

MATIJA: Imao sam priliku surađivati gotovo sa svima iz Hrvatske, a u posljednje vrijeme sve više pjevam i s regionalnim glazbenicima. Mogu izdvojiti par nastupa u arenama, Tony Cetinski u Puli, Jelena Rozga u Beogradu, Marija Šerifović u Zagrebu. Zadovoljan sam eksponencijalnim rastom kojeg doživljavam posljednjih 10 godina. Put je bio pošten, ispravan i postepen tako da sam ponosan na sve postignuto, te se na svaku stepenicu sa smiješkom mogu osvrnuti.

Vaš prvi singl ‘Visine’ postao je zaista pravi hit na YouTube-u. Kako ste se osjećali kada ste
vidjeli koliko je pjesma popularna i je li taj zanos (vjerujem da je OK reći zanos!) utjecao na
‘postavljanje ljestvice’ za nove izazove nakon tog uspjeha ?

MATIJA: Pjesma Visine pomakla je moje granice, te me iz anonimnosti povukla u potencijalnog izvođača/autora. I nakon 6 godina od objave, ta pjesma pjeva se glasno, što znači da nema rok trajanja i nadam se da će biti voljena vječno. Svaki takav sljedeći uspjeh postavio je pitanje “Što dalje?”, ali odgovor ne postoji tako da ja nastavljam po svom, pjevanjem svoje istine.

Vrijedi spomenuti i ‘Ptice’, kojima ste u potpunosti otvorili svoje emocije publici.

MATIJA: Pjesma osvajačica Zagrebačkog festivala, te Porina za vokalnu izvedbu. Također jedna od onih koje se glasno pjevaju.

Martina Movrić

Album ‘Izbirljivo i slučajno’ donio vam je dvije Porin nagrade. Što vam te nagrade znače u
profesionalnom smislu? Nakon njega uslijedio je i slojevitiji, ‘Vile se ovdje igraju’. Budući da nije fer pitati umjetnika ‘koje mu je djelo draže’, pitat ćemo samo kako je proces stvaranja ovog albuma bio drugačiji od prethodnog?

MATIJA: Nagrade bi svakako trebale biti sredstvo motivacije, a ne faktor zadovoljstva i stagnacije. Ponosan sam, ali znam da neće publika dolaziti zbog mojih nagrada već zbog mog entuzijazma i nadam se dobrih pjesama. Izbirljivo i slučajno je skup singlova dok su Vile ipak konceptualni album u kojeg smo bend i ja dali svu kreativu i energiju kroz desetak dana druženja i snimanja. Ne postavljam nikakve pijedestale, oba su mi albuma izuzetno draga, samo je pristup stvaranju bio drugačiji. Iako sam više pobornik kolektivnog i konceptualnog stvaranja, tržište je okrutno prema albumima te je komercijalna isplativost ipak na strani singlova.

Snažnom vezom s publikom koju iznova obnavljate vratit ćemo se na Osječku
lokaciju. Očekujete li neku posebnu atmosferu na ovom koncertu? Što Vama znači nastupiti na ovakvom mjestu?

MATIJA: Očekujem stapanje prostora i energije koju donosimo mi kao bend. Nakon toga očekujem da se sve to prelije na publiku koja će nam vratiti istom mjerom pa ćemo zajedno uživati predivnu, toplu, veselu osječku večer.

I za kraj, kada možemo očekivati novi materijal?

MATIJA: Stvaramo i muziciramo. Upravo sada u rujnu ulazim u studio snimiti novu pjesmu koja bi trebala izaći polovicom listopada. Veselim se trećem albumu, koji ću naravno raditi uz svoj bend The Funkensteins ali će se naći i novi suradnici.

Ulaznice za koncert možete kupiti u sustavu Eventim, a sve informacije o koncertu Matije Cveka u Osijeku potražite OVDJE.

Povezani sadržaj

Vikarijat Osijek: Klapa Cambi

26. rujna, 20:00 - 22:30
Vikarijat Osijek

Dvorana Gradski vrt: Koncert Plavi Orkestar

21. prosinca, 20:00 - 23:30
Dvorana Gradski vrt, Osijek

Vikarijat Osijek: Koncert Tedi Spalato

4. listopada, 20:00 - 22:00
Vikarijat Osijek

Dvorana Zrinjevac: Studentska brucošijada uz Džejlu Ramović

16. listopada, 19:00 - 23:59
Dvorana Zrinjevac
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest