Našice: Upišite se u “Šumske radoznalce”

Pet
30
30. kolovoza - 7. rujna
08:00 - 17:00

Upišite se u "ŠUMSKE RADOZNALCE" u Našicama: mjesto gdje djeca uče kroz igru u prirodi

Loading Događaji

Našice su od ove godine bogatije za jedan inovativan Centar koji djeci omogućuje cjelovit razvoj u prirodnom okruženju – Pedagoški šumski centar “ŠUMSKI RADOZNALCI”. Kao prvi Centar u Hrvatskoj koji radi prema autorskim programima šumske pedagogije za djecu, “ŠUMSKI RADOZNALCI” potiču djecu na učenje kroz igru, istraživanje i svakodnevni boravak u prirodi.

Inovativni programi utemeljeni na iskustvu rada s djecom i znanju

Programi u “ŠUMSKIM RADOZNALCIMA” rezultat su stručnog i znanstvenog rada osnivačice Centra, pedagoginje i doktorandice pedagogije, Nine Erdeš Babić. Autorica je programa šumske pedagogije za djecu različite dobi koji integrira prirodno okruženje u odgojno-obrazovni proces, osnažujući djecu da uče kroz iskustvo, igru i pokret u najboljem okruženju za rast i razvoj djeteta-prirodi.

Priroda kao učionica: učenje kroz igru i pokret

U Pedagoškom šumskom centru “ŠUMSKI RADOZNALCI” djeca svakodnevno sudjeluju u kreativnim aktivnostima koje potiču radoznalost. Priroda postaje njihova učionica, a svaka igra doprinosi novom znanju. Djeca razvijaju praktične vještine kroz sadnju vlastitog vrta, šeću prirodom i sudjeluju u istraživačkim i orijentacijskim igrama, a pri tome stječu nove prijatelje te provode vrijeme na čistom zraku.
„Jedna od omiljenih aktivnosti je promatranje kukaca povećalom gdje djeca istražuju svijet malenih stanovnika našeg vrta i šume. Ova aktivnost razvija njihovu znatiželju i razumijevanje prirodnog svijeta. Djeca također sudjeluju u sadnji biljaka te prate rast i promjene kroz godišnja doba, razvijajući osjećaj odgovornosti i ljubavi prema prirodi. Uz to, naš šumski poligon nudi izazove koji im pomažu u razvoju spretnosti i motoričkih vještina. U šumskoj “kuhinji”, mali kuhari stvaraju kolačiće od blata, koristeći blato, vodu i cvijeće, što im pruža priliku da istraže teksture i oblike, dok se igraju i uče.“

Sjedilačke aktivnosti su minimalne, a takav oblik rada značajno doprinosi psihofizičkom razvoju djece. Šetnja prirodom, trčanje, penjanje– sve te aktivnosti, ne samo da jačaju dječje tijelo, već djecu čine sretnijom i spretnijom. Priroda ima blagotvoran učinak na zdravlje, a boravak na svježem zraku i druženje s vršnjacima pozitivno utječu na socio-emocionalni razvoj. Sve navedene igre i aktivnosti odvijaju se u predivnoj prirodi Pedagoškog šumskog centra „ŠUMSKI RADOZNALCI“ gdje djeca upoznaju ljepotu pravog djetinjstva.

Radionice za djecu prilagođene različitoj dobi

Pedagoški šumski centar “ŠUMSKI RADOZNALCI” provodi nekoliko programa prilagođenih različitoj dobi djece, svaki s posebnim naglaskom na razvoj određenih vještina:

ŠUMSKI MALIŠANI (do 2 godine) program koji se fokusira na rani razvoj djece kroz senzornu igru u prirodi, stjecanje prvih socijalizacijskih vještina i istraživanje prirode kroz igru s prirodnim materijalima.

ŠUMSKI VRTLARKO (od 3 do 5 godina) program uključuje aktivnosti koje potiču razvoj fine i grube motorike, kreativnosti i samopouzdanja kroz sadnju i brigu o malenom vrtu, istraživanje prirodnog svijeta povećalom te igru na otvorenom.

ŠUMSKI ŠKOLARKO (od 6 do 8 godina) program u kojem se kroz igru i učenje potiče razvoj kognitivnih i socijalnih vještina. Djeca istražuju prirodu, sudjeluju u timskim igrama i razvijaju sposobnost kritičkog mišljenja kroz šumske kvizove i izazove.

ŠUMSKI RADOZNALKO (od 9 do 11 godina) program nudi dublje razumijevanje svijeta prirode kroz praktične aktivnosti, održivu igru i istraživačke šetnje šumom, što potiče razvoj njihove neovisnosti i odgovornosti prema prirodi.

Novi program: PRVI ŠUMSKI VRTIĆ u istočnom dijelu Hrvatske

S početkom ove jeseni, “ŠUMSKI RADOZNALCI” uvode novi program šumske pedagogije koji je izazvao veliki interes među roditeljima i stručnjacima-ŠUMSKI VRTIĆ za djecu od 3 do 6 godina. Našice će postati prvi grad u istočnom dijelu Hrvatske s takvim programom za djecu. “ŠUMSKI VRTIĆ” je prijepodnevni program šumske pedagogije, inspiriran svjetskim šumskim vrtićima iz Danske, Švedske i Finske te nudi jedinstveno odgojno-obrazovno iskustvo koje kombinira igru i učenje u prirodi. Svakodnevni boravak u prirodi, kroz sva godišnja doba, omogućuje djeci da istražuju, promatraju, postavljaju pitanja i uče kroz igru i iskustvo. U igri će koristiti prirodne materijale koji aktiviraju kreativnost i maštu djece. Roditelji koji traže vrhunski program za svoju djecu, ovdje će pronaći sve o čemu su sanjali.

Posebna usluga: ŠUMSKI ROĐENDANKO – tematska proslava rođendana na otvorenom
Uz redovne programe, “ŠUMSKI RADOZNALCI ” imaju i posebnu ponudu– ŠUMSKI ROĐENDANKO, tematsku proslavu rođendana u prirodi. Ova jedinstvena proslava omogućuje djeci da svoj poseban dan provedu u prirodi, igrajući se s prijateljima i uživajući u aktivnostima koje potiču maštu, kreativnost i timski duh. Posebno se raduju rođendanima u kasnu jesen i zimu koji donose jedan poseban ugođaj jer priroda stvara čarobnu atmosferu koja dodatno obogaćuje proslavu.

Pridružite se i otkrijte kako učenje kroz igru u prirodi može obogatiti život vašeg djeteta!
Za UPISE i više informacija, pošaljite poruku na profil na Facebooku „Pedagoški šumski centar Šumski radoznalci“ ili kontaktirajte putem e-maila
info@psc-sumskiradoznalci.com

Prethodni događaj: Dani prvog hrvatskog piva
Sljedeći događaj: Urban Fest Osijek 2024.
Preporučeno