duga povijest ljubičastih

Film o Olimpiji predstavljen na međunarodnom festivalu na Zlatiboru

PR

Ljubičasti iz Donjeg grada imaju dugu povijest, a sve je zabilježeno u filmu autora Hrvoja Petrovića

‘’Uzbudljiv film, iz duše”, riječi su Aleksandra Avramovića, urednika programa XIII. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, za dokumentarni film ”Olimpija: priča koja traje”, osječkog autora Hrvoja Petrovića.

Kao članu – u svijetu sportskog filma prestižnog – FICTS-a (Federation Internationale Cinema Television Sportifs) iz Milana, na festivalu u Zlatiboru su u ovogodišnjoj konkurenciji dokumentarnih i igranih sportskih filmova, od 22. do 25. kolovoza, sudjelovali ne samo predstavnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH i Sjeverne Makedonije, već i SAD, Rusije, Irana, Francuske i Španjolske.

Film o donjogradskim ”Ljubičicama” ujedno je i svojevrsni spin-off DGO-a, budući da je desetak minuta, koliko se tema Olimpije pojavljuje u DGO II – s dodatno snimljenim scenama – proširen na sat vremena samostalnog filma.

Napravljen u stilu da se u njemu može pronaći svatko tko je barem pet minuta boravio na zelenim travnjakom, autor, kroz zabavno-informativni ton, gledatelju nastoji približiti zbivanja oko stogodišnje povijesti Olimpije, ali i odrastanja u klubu, didi Naciki, ispijanju limunade, raznim anegdotama kao i razlozima pada. Sve to, i još puno više, ispričano je u kontekstu društvenih, političkih i sportskih zbivanja u Osijeku.

U snimanju su kao sugovornici, između ostalih, sudjelovali Ivan Šutalo, Stipe Bubalo ”Beli”, Drago Kerže, Vedran Jugović, Mario Iličić, Ivan Gembeš, Andrej Rašljanin, Mislav Leko i brojni drugi Osječani koji su u jednom periodu svog života, na određeni način, bili vezani za Olimpiju.

Film je dosad prikazan na III. Međunarodnom festivalu sportskog filma u Rogaškoj Slatini u kategoriji ‘’Planet TV’’, dok je u Osijeku prošao ‘’ispod radara’’ i sjene DGO III, doživjevši lokalnu projekciju tek u Balotama, CB Pampas na Opus Areni, Donjogradskoj Caffeteriji te CB Mali Princ. Međutim, kroz koji mjesec, zainteresirani će ga imati priliku pogledati i na velikom platnu Kina Uranije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest