26. kolovoza do 1. rujna

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Zemlja bez granica, Dani prvog hrvatskog piva, UFO, Osječka ljetna noć…

UFO/SiB.hr

Ovoga tjedna uživajte u brojnim manifestacijama koje su još uvijek obilježja ljetnih dana u Slavoniji i Baranji, ali s predznakom nadolazeće jeseni

Iako se ljeto polako primiče kraju, još uvijek možemo uživati u toplim i sunčanim danima te raznolikim manifestacijama koje su svoj termin rezervirale za kraj kolovoza i početak rujna.

Tako, prije svega, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek po deveti puta organizira GISKO tjedan Harryja Pottera koji se održava od danas do petka te je, kao i uvijek do sada, namijenjen svim čarobnjacima i bezjacima u dobi od 9 do 99 godina.

U tom će se kontekstu u Knjižnici upriličiti različite kreativne, likovne i čitateljske radionice, a sve su prigodne tematike i naziva. Iako su iste zasigurno zanimljive svim uzrastima, za njih je ipak potrebno i određeno znanje o svijetu maloga čarobnjaka, stoga razmislite o prijavi na navedeno kulturno događanje.

26.kolovoz, 08:00 – 30.kolovoz, 09:00
Mjesto: GISKO Osijek

GISKO Osijek: Tjedan Harryja Pottera

Još je jedna tradicionalna manifestacija za također sve generacije svakako Zemlja bez granica, obiteljski festival koji će se održati u istome razdoblju u osječkoj Tvrđi, i to uobičajeno uoči početka nove školske godine.

Festivalski naslov ”Izazov(i) Svijet” u svoj će sadržaj uključiti teme i aktivnosti svih dosadašnjih Zemalja bez granica, uz mnoštvo novih i zanimljivih događanja te time obilježiti 20. obljetnicu od svog prvog održavanja. Sva će događanja, kao i radionice biti besplatni za sve sudionike i posjetitelje, a na njima će sudjelovati desetak osnovnih i srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije, ali i iz ostatka Hrvatske, Mađarske, Ukrajine i Švicarske. U konačnici, manifestaciju će upotpuniti i koncert legendarnog Dine Jelusića u petak na istome mjestu.

26.kolovoz, 08:00 – 30.kolovoz, 00:00
Mjesto: Tvrđa, Osijek

Osijek: Zemlja bez granica 2024. [PROGRAM]

Prošlo je devet godina otkako nas je fizički napustio najveći i najkompletniji hrvatski kantautor, šansonjer, glazbeni umjetnik, skladatelj, ”akademski težak”, ”liječeni Šibenčanin” i ”pjesnik opće prakse” – Arsen Dedić. U skladu s time, po šesti će se puta na ovim prostorima posvetiti večer njemu, i to sutra s početkom u 20 sati u divnom ambijentu krovne terase Kulturnog centra.

Čitat će se tako Arsenova nikada zaboravljena poezija, a i ovoga puta upriličit će se i koncertni dio, uz set listu presjeka Arsenove karijere. Za koncert bit će zaslužni Slavko Babić (vokal) i Dario Imrik (gitara), dok će pjesme recitirati Mislav Bartoš i Bruno Koić.

27.kolovoz, 20:00
Mjesto: Kulturni centar Osijek

Kulturni centar Osijek: Čitamo Arsena

Iste će se večeri od 20,15 sati u Slavonskom Brodu, točnije na otvorenoj pozornici kazališno-koncertne dvorane ”Ivana Brlić Mažuranić” odigrati predstava ”Tajna Milke Trnine” ansambla Amaterskog kazališta ”Josip Badalić” iz Križa, a sve u sklopu 17. Festivala amaterskih kazališta kojeg organiziraju domaćini iz Satiričkog kazališta mladih.

Ovaj svježi i inovativni kazališni ”komad” nosi gledatelje kroz intrigantni svijet inspektora Ivora Lune i njegove asistentice Sare koji dolaze u Križ kako bi ušli u trag jedinog tonskog zapisa velike hrvatske operne dive Milke Trnine. Predstava je ostvarena suradnjom redateljice, profesorice Iskre Matejak i nadahnutog autora teksta Tihomira Mraovića, prema priči iz njegove istoimene knjige.

U nastavku Serije koncerata novog hrvatskog jazza u utorak će, u prostoru Udruge Slama (Kamila Firingera 3) s početkom u 21 sat nastupiti zagrebački kvartet The Anti-teleological Rock Combo.

Navedeni sastav čine instrumentalisti mlađe generacije koji godinama aktivno djeluju na zagrebačkim jazz, underground, klasičnim i eksperimentalnim scenama, a to su Šimun Matišić (bubnjevi), Pavle Jovanović (električna gitara), Luka Čapeta (električna gitara) i Leo Beslać (bas gitara i flauta). Osječki koncert prvi je njihov nastup nakon izlaska albuma ”Moto susreti treće vrste” za nedavno osnovani Kopaton Records Alena i Nenada Sinkauza. Ulaz se na manifestaciju naplaćuje pet eura.

Na lijevu obalu Drave ponovno stiže velika pivska proslava, točnije Dani prvog hrvatskog piva koji će se upriličiti od srijede do nedjelje kao najveća pivska manifestacija u istočnoj Hrvatskoj.

Geslo je ovogodišnjega događanja ”Beeram najbolje dane”, dok će svoje koncerte pritom održati Petar Grašo, Nikola Rokvić, Saša Matić, Halid Bešlić, Miroslav Škoro i TS Kas. Ulaznice za manifestaciju potražite na poveznici.

28.kolovoz, 19:00 – 1.rujan, 00:00
Mjesto: Katakombe Osijek

Dani prvog hrvatskog piva

Čak 20 godina Urban Fest Osijek žari i pali urbanom scenom grada na Dravi, a ništa drugačije neće biti ni njegovo ovogodišnje izdanje. Tako će kroz dva dana, točnije u petak i subotu 18 izvođača iznova pomaknuti glazbene granice te rasplesati publiku do dugo u noć, i to na posve novoj lokaciji – Tvrđi.

Važno je za istaknuti i kako će na manifestaciji biti i dva stagea. Koncertni stage, koji je ujedno i glavni dio festivala, održava se u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Elektro stage, koji se održava samo u subotu, rasplesat će posjetitelje u dvorištu Matematičke gimnazije. Na pozornici u petak čekaju nas Individua, Grenwood, Čuvarkuća, Kandžija, ABOP te Buč Kesidi, dok će idućega dana publiku zabavljati Kavkaz, Revelator, Ki Klop, Portman, IDEM, TBF i M.O.R.T. Karte koštaju 19 (jednodnevne) i 29 eura (festivalske).

30.kolovoz, 13:00 – 31.kolovoz, 00:00
Mjesto: Tvrđa

Urban Fest Osijek 2024.

Sveopćoj živosti u gradu na Dravi doprinijet će i 3. Osječka ljetna noć u subotu, pa će se tako vikend zabava u gradu rasprostirati lijevom i desnom stranom rijeke te starim i novim jezgrama grada.

Dok ćete se na Trgu Ante Starčevića moći zabavljati uz hitove 80-ih, lokalni će obrtnici po posljednji puta ovoga ljeta predstaviti svoje unikatne proizvode na Promenadi. Kao i do sada, za tamošnji glazbeni užitak pobrinut će se Udruga Volim gramofonske ploče.

31.kolovoz, 19:00
Mjesto: Osijek

Treća Osječka ljetna noć 2024.

Ženska klapa Certissa Đakovo organizira osmu po redu smotru klapa pod nazivom ”U srcu te nosim” koja će se održati također u subotu na Strossmayerovom trgu ispred Đakovačke katedrale s početkom u 20 sati.

Na manifestaciji nastupit će MJK Cetinjani, Hrvace, MK Bratovština, Gorica, Sovići (BiH), ŽK Cetinjanke, Hrvace, ŽK Arija, Opuzen, MJK Žrnovnica, Žrnovnica, ŽK Rusula, Split te ŽK Certissa, Đakovo. U slučaju lošega vremena program će se održati u prostorijama KUD-a Sklad.

31.kolovoz, 20:00
Mjesto: Đakovo

Đakovo: Smotra klapa “U srcu te nosim”

Vikend je rezerviran i za veliku završnicu 24. Osječkog ljeta kulture koje će i ovoga tjedna ponuditi nekolicinu kazališnih predstava i koncerata. Program se zatvara koncertom orkestra ”100 violina” na Trgu Vatroslava Lisinskog u subotu s početkom u 20 sati.

Iste večeri završava i devetnica Gospi od Suza u Pleternici, pa će središnje euharistijsko slavlje na sam blagdan predvoditi novoizabrani požeški biskup, msgr. Ivo Martinović, nakon čega će uslijediti euharistijska procesija s tisućama upaljenih svijeća. Za one koji ne budu mogli sudjelovati, program će biti dostupan uživo putem Laudato Televizije i Facebook kanala.

28.lipanj, 08:00 – 31.kolovoz, 00:00
Mjesto: Osijek

Osječko ljeto kulture 2024. [PROGRAM]

Među ostalim manifestacijama ističu se Mjesec židovske kulture Osijek koji započinje u nedjelju, dječje kreativne radionice Obiteljskog centra  ”Upoznajmo osjećaje” koje se održavaju svake srijede do 4. rujna (ove je na redu radionica ”Dramatični osjećaji” na kojoj možete istražiti i izraziti osjećaje kroz kreativne i dramske aktivnosti za djecu u dobi od 8 do 12 godina) te kiparske radionice u Arheološkom muzeju Osijek koje pak također traju do 4. rujna.

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na redakcija@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest