JABIL

Američka tvrtka koja će zapošljavati 1500 ljudi otvara svoja vrata u Osijeku

1500 radnih mjesta u poduzeću koje pruža proizvodna rješenja u područjima zdravstva, automobilske industrije i logistike mnogo je pa u Osijeku kreće i program osposobljavanja za one koji žele biti konkurentni na tržištu rada

Od parcele površine 17 hektara do proizvodnog pogona – u godinu dana. Završavaju se i posljednji detalji pa će uskoro početi s radom tvornica američke tvrtke Jabil koja u Europi ima više od 15 tisuća zaposlenih, a u Osijeku je najavila otvaranje 1500 radnih mjesta.

“Mislim da su u Osijeku apsolutno potrebna nova radna mjesta, pogotovo za nas mlade i mislim da je to odlična i investicija će biti i za mlade da mogu napredovati”, kaže Mia iz Osijeka.

1500 radnih mjesta u poduzeću koje pruža proizvodna rješenja u područjima zdravstva, automobilske industrije i logistike mnogo je pa u Osijeku kreće i program osposobljavanja za one koji žele biti konkurentni na tržištu rada. “Više od polovine programa je učenje temeljeno na radu, odnosno vježbe, gdje polaznici će morati kroz vježbu učiti na koji način raditi u proizvodnji elektronike”, kaže Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek. 

Dobre vijesti i na osječkom zavodu za zapošljavanje gdje kažu da poslodavci iskazuju sve veću potrebu za radnicima pa je u srpnju bilo registrirano 11780 nezaposlenih osoba.  “Što je za 11 posto ili za 1600 osoba manje nego u istom razdoblju prethodne godine i to je evidentirana najniža nezaposlenost od devedesetih godina na ovamo”, kaže Ankica Vučković, voditeljica Odjela za tržište rada PS HZZ Osijek. 

Iz godine u godinu u Osijeku raste i broj obrtnika. 2022. Bilo ih je 2700, prošle godine  3050, a ove oko 300 više.  Za poduzetničku klimu dobro je i to što Grad Osijek ukidanje prireza nije nadomjestio povećanjem poreza na dohodak. U  udruzi poslodavaca to pohvaljuju i pozivaju na dalje rasterećenje plaća. 

“Pogotovo rasterećenje srednjih i visokih plaća  kako bi privukli ne samo naše koji su se iselili, nego i sve ostale građane EU da dođu kod nas živjeti”, kaže Ivan Sarić, direktor Regionalnog ureda Osijek  HUP-a. 

U tijeku je obnova i modernizacija tramvajske infrastrukture koja je gotovo cijeli grad pretvorila u gradilište. “Raskopan je cijeli grad, ali gdje su dizalice tu ima i nekog napretka”, kaže Zoran iz Osijeka. 

Dobro napreduju i radovi na obaloutvrdi, a Osječani ponosni na svoju Promenadu imat će i najdužu šetnicu uz Dravu u ovom dijelu Europe.  

“Zbilja grad po mjeri čovjeka, imamo predivnu rijeku duž cijeloga grada, drage ljude, sve što nam treba”, kaže Rebeka iz Osijeka. Kako bi se potencijali ostvarili na najbolji način i omogućili što veću kvalitetu života. 

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest