19. do 25. kolovoza

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Pleternička devetnica, Olimpijada Starih Športova, Koncert Stele Rade, utakmica Osijek – Rijeka…

PIXSELL/RTL

Ovoga se tjedna u Slavoniji i Baranji priprema niz zanimljivih i nadasve tradicionalnih manifestacija

Pretposljednji tjedan kolovoza donosi nam niz zanimljivih te, prije svega, tradicionalnih manifestacija koje će se upriličiti diljem Slavonije i Baranje.

Jeste li ikada poželjeli osjetiti duh prošlih vremena te uroniti u priče koje su oblikovale sudbine i mjesta oko nas? Upravo to pružit će vam nova ‘storytelling’ tura znakovitog naziva ”Gospe od zanata” koja će se održati sutra s početkom u 20,30 sati.

Ova jedinstvena tura, inspirirana motivima iz knjige ”Priče o kugi i vještici Agati” autorice Erike Žilić Vincetić, vratit će vas u osječku Tvrđu u 18. stoljeće, točnije u vrijeme kuge i doba kada su žene-obrtnice bile nevidljivi stupovi zajednice. Krećući se od Vodenih vrata kroz povijesnu Tvrđu, ova tura nije samo obična šetnja kroz prošlost, već i putovanje kroz vrijeme, gdje će vas magija pripovijedanja odvesti do mjesta na kojima su ove žene stvarale, radile i živjele svoje svakodnevne živote.

Ako ste trudnica ili roditelj djeteta starosti do dvije godine, četvrtak rezervirajte za besplatnu psihoedukativnu radionicu ”Digitalne dadilje” koju organizira Društvo za psihološku pomoć Sunce, a koja će se upriličiti u 17 sati putem Zooma.

Teme su koje će se pokriti na radionici primjeri dobre prakse, preporuke o tome koliko vremena djeca trebaju provesti za ekranima te što možemo dobiti ograničavanjem ekrana. Za prijavu i dodatne informacije nazovite broj telefona 031 368 888 ili pošaljite upit na e-mail adresu dppsunce@gmail.com.

U petak započinje tradicionalna devetnica Gospi od Suza koja pred pleterničkom Župom sv. Nikole Biskupa svake godine od 23. do 31. kolovoza okuplja na tisuće hodočasnika i vjernika iz cijele Hrvatske. Program svakoga dana kreće u 18 sati molitvom svete krunice, nakon čega slijede ispovijed hodočasnika ili osobna molitva. Misno je slavlje pak svakoga dana u 19 sati, a predvode ga vlč. Josip Đurin, vlč. Ivan Grbešić i vlč. mr. Željko Faltak. Nakon mise slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Antun Ćorković, rektor svetišta, ističe kako je Pleternica važno milosno mjesto za vjernike posvećene Gospi od Suza još od 1955. godine. Mariji se predaju sve duševne rane, tražeći zdravlje duše i tijela. Osim toga, za hodočasnike je osiguran i gradski prijevoz, kao i razgledavanje brojnih zanimljivih sadržaja poput Trga bećarca, Muzeja bećarca, Interpretacijskog centra Terra Panonica te Ceste ruža i vina. Za one koji ne mogu sudjelovati, program će biti dostupan uživo putem Laudato TV-a i Facebook kanala.

Još je jedno tradicionalno događanje 50. Olimpijada Starih Športova koja će se održati od petka do nedjelje u Brođancima te okupiti brojne zaljubljenike u sport, ali i osigurati mnoštvo drugih aktivnosti. Cjelokupni će program započeti u petak u 16 sati okupljanjem trkača i preuzimanjem startnih paketa, dok će se toga dana održati i mala škola Olimpijade, 2. Olimpijski polumaraton, utrka građana te Olimpijske Noći.

U subotu će se pak upriličiti nastupi dječjih folklornih skupina te koncerti Stjepana Jeršeka Štefa i TS Čuvari Noći, a tradicionalno će se ispeći i vol na ražnju. Manifestacija će se nastaviti i u nedjelju, i to već u šest sati ujutro budnicom brođanačkim sokacima i svečanim mimohodom svih uzvanika, dok će se u devet sati otvoriti samo događanje, održati natjecanja pionira i seniora, upriličiti svečani ručak te podijeliti olimpijska odličja. Program će zatvoriti Cash Band.

23.kolovoz, 16:00 – 26.kolovoz, 00:00
Mjesto: Brođanci

Brođanci: 50. Olimpijada Starih Športova [PROGRAM]

Udruga Fantast također tijekom vikenda organizira 3. Dane baranjskog Bauhausa kao jedinstvenu manifestaciju posvećenu slavljenju suvremene umjetnosti, kreativnosti i multikulturalnosti te iznimnim baranjskim velikanima Bauhaus škole. Posjetitelje tako očekuje tri dana bogatog programa koji će obuhvatiti izložbe, radionice, performanse i koncerte, pružajući nezaboravno iskustvo i uvid u svijet Bauhausa kroz baranjsku prizmu.

Međutim, centralno događanje spomenute manifestacije bit će koncert sve popularnije balkanske pop pjevačice te zapravo izvanredne glazbenice poznate po svojoj snažnoj interpretaciji i jedinstvenom stilu. U pitanju je Stela Rade koja će nastupiti u subotu u 21 sat u SRC Kneževi Vinogradi, i to s besplatnim ulazom za sve posjetitelje.

23.kolovoz, 18:00 – 25.kolovoz, 16:00
Mjesto: Kneževi Vinogradi

3. Dani baranjskog Bauhausa 2024. u Kneževim Vinogradima

17.kolovoz, 21:00
Mjesto: Kneževi Vinogradi

Kneževi Vinogradi: Koncert Stele Rade

U tijeku je i 24. Osječko ljeto kulture koje ovoga tjedna u gradu na Dravi nudi književne večeri vezane uz Luku Paljetka i Delimira Rešičkog u ponedjeljak i nedjelju u Sakuntala parku, projekcije filmova ”Luzzu” i ”Birtija” u ponedjeljak i subotu na krovnoj terasi KC-a, interaktivnu dječju pričaonicu ”Tim bajke” u subotu u maloj dvorani KC-a te različite koncerte i kazališne predstave.

28.lipanj, 08:00 – 31.kolovoz, 00:00
Mjesto: Osijek

Osječko ljeto kulture 2024. [PROGRAM]

Tjedan završava nogometnom utakmicom Osijeka i Rijeke na Opus Areni u četvrtom kolu SuperSport HNL-a. Sportski je spektakl predviđen za nedjelju u 20,45 sati, a više će informacija o njemu biti objavljeno naknadno.

Igor Kralj/PIXSELL

Među ostalim manifestacijama ističu se dječje kreativne radionice Obiteljskog centra ”Upoznajmo osjećaje” koje se održavaju svake srijede do 4. rujna (ove je na redu radionica ”Glineni osjećaji” na kojoj možete istražiti i izraziti osjećaje kroz rad s glinom, a namijenjena je djeci u dobi od 8 do 12 godina) te kiparske radionice u Arheološkom muzeju Osijek koje pak također traju do 4. rujna.

14.kolovoz, 19:00 – 4.rujan, 20:30
Mjesto: Osijek

Sudjelujte na kiparskim radionicama u Arheološkom muzeju Osijek

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na redakcija@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest