Ljetni indijski plod

Osječka tržnica u znaku je patlidžana: Cijene mu padaju, a potražnja raste

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ovotjedna ponuda sezonskih proizvoda na osječkoj tržnici naglašava trend ranijeg sazrijevanja patlidžana, što je rezultat izuzetno povoljnih vremenskih uvjeta i visokih temperatura tijekom proljeća i ljeta

Osječka tržnica i ovoga vikenda obiluje različitim namirnicama po približno jednakim cijenama kao i prošloga tjedna – dinje, šljive i rajčice prodaju se za jedan do 1,5 euro po kilogramu, dok je kilogram lubenice i dalje na većini štandova moguće pronaći čak i za 60 centi.

Ipak, u moru ljetnih namirnica ističe se jedna koja tradicionalno pristiže u kolovozu, a to je patlidžan. Navedeni plod potječe iz Indije i datira još otprije tri tisuće godina, a njegova je najpoznatija vrsta duguljasti patlidžan koji se upravo prodaje i na osječkoj tržnici.

Njegovi su uzgajivači uglavnom iz Osijeka i okolice, odnosno zasad iz Josipovca, Bijelog Brda, Slatine, Tvrđavice i Čepina. Budući da su, tvrde, patlidžani već domaći i stigli su desetak dana ranije nego što je to uobičajeno, drže i cijene koje se prosječno kreću u rasponu od 60 centi do jednoga eura po komadu, dok kilogram navedenoga povrća košta 1,5 do dva eura. Moguće se i dogovoriti oko cijene ako se patlidžan kupuje za pripremu ajvara.

”Ako se kupuje u velikim količinama, patlidžan prodamo i za jedan euro po kilogramu, a zasigurno ćemo i sniziti cijene s odmicanjem sezone koja bi trebala završiti koncem rujna”, govori uzgajivačica za SiB.hr, dodavši kako je patlidžan na osječkoj tržnici u ranijim razdobljima bio znatno jeftiniji, odnosno njegove su cijene iznosile tek četiri do pet kuna po kilogramu.

Mirela Belaj/SiB.hr

Inače, patlidžan je izvrstan izvor vlakana, antioksidansa, vitamina C, K i B6 te brojnih minerala poput magnezija, kalija, fosfora i bakra pogodnih za očuvanje srčanog, moždanog i probavnog zdravlja, kao i za prevenciju mnogih bolesti kao što su anemija i osteoporoza. Budući da ga se može začiniti i kombinirati s ostalim namirnicama, odlična je zamjena i mesu.

Sve u svemu, ovotjedna ponuda sezonskih proizvoda na osječkoj tržnici naglašava trend njegovog ranijeg sazrijevanja, što je rezultat izuzetno povoljnih vremenskih uvjeta i visokih temperatura tijekom proljeća i ljeta. U tom kontekstu prodavači navode kako će se patlidžan zasigurno sve više koristiti u pripremi zimnice kao što je ajvar, zbog čega očekuju i njegovu povećanu potražnju u nadolazećim tjednima. Također, pretpostavlja se kako će s nastavkom sezone njegove cijene dodatno padati, što bi moglo potaknuti još veću kupovinu na osječkoj tržnici.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest