opravdala svrhu

U ambulantu za turiste u Dom zdravlja dolaze Kanađani, Britanci, ali i Hrvati

SiB.hr

Turistička ambulanta u Domu zdravlja OBŽ na raspolaganju je gostima i turistima u Osijeku i županiji

Točno je dva mjeseca prošlo od otvorenja turističke ambulante u sklopu Doma zdravlja Osječko-baranjske županije. Riječ je o ambulanti otvorenoj prema preporuci Ministarstva zdravstva i Ministarstva turizma i sporta, a valja istaknuti da je uz niz ambulanti na Jadranu, ova u Osječko-baranjskoj županiji jedna od tek dvije otvorene u kontinentalnoj Hrvatskoj. Druga je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Za ova dva mjeseca otkako radi, konkretno od 3. lipnja, u turističku ambulantu javlja se i do desetak pacijenata dnevno. Inače, ambulanta je namijenjena najprije osobama koje koriste zdravstvenu zaštitu prema propisima Europske unije i međunarodnim ugovorima o socijalnom osiguranju. Također, namijenjena je i osiguranim osobama putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji se privremeno nalaze izvan mjesta sjedišta ordinacije svog odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao i turistima bez zdravstvene zaštite. Oni uslugu liječenja plaćaju prema službenom cjeniku Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.
Po desetak pacijenata dnevno

“Otkako je otvorena turistička ambulanta, dežurala sam dva puta i dolazili su mi turisti iz Velike Britanije i Kanade i to zbog ozljeda. Inače, turistička ambulanta namijenjena je akutnim stanjima, poput već spomenutih ozljeda, povišene temperature, gastroentestinalnih tegoba i ostalih stanja koje se mogu riješiti u ambulanti”, pojašnjava dr. med. Jelena Šakić Radetić, voditeljica obiteljske medicine Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, dodajući da u ambulantu dolaze i stanovnici iz drugih gradova i mjesta u Hrvatskoj, a koji se nalaze na odmoru u Osijeku, odnosno Osječko-baranjskoj županiji. Dodajmo i to da je turistička ambulanta, kako nam potvrđuje naša sugovornica, potpuno opremljena, a riječ je o prostoru koji se inače koristi za dežurstvo u Domu zdravlja, u suterenu zgrade.

Inače, ranijih godina, prema riječima ravnateljice Doma zdravlja Osječko-baranjske županije dr. med. spec. interne medicine Justinije Steiner, turističke su se ambulante pokazale više nego korisnima, jer su mjesto gdje turisti sad točno znaju kamo mogu doći. Ranije se događalo da su odlazili na Objedinjeni hitni bolnički prijam čak i radi manjih ozljeda, a što je ondje pak stvaralo gužve. Osim toga, OHBP nije namijenjen stanjima kakvi se primaju u turističkoj ambulanti. Stoga je dobro naglasiti da je turistička ambulanta otvorena svakim radnim danom od 14 do 18 sati, a izvan tog vremena svi se turisti mogu javiti u ordinacije obiteljske medicine, kao i pedijatrije primarne zdravstvene zaštite ugovorene s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Ukoliko i izvan radnog vremena ordinacija trebaju pomoć, turisti tek tada mogu doći u OHBP KBC-a Osijek.

Dobro rješenje za sve goste i turiste

Prema riječima ravnateljice Steiner, ranijih se godina pokazalo kako su turističke ambulante više nego potrebne, jer su turisti, kaže, uglavnom lutali ne znajući kome se mogu i gdje obratiti. Najčešće se događalo, kaže nadalje, da su završavali na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Kliničkog bolničkog centra Osijek pa čak i za neke intervencije koje nisu hitne i slijedom toga ne bi se trebali ondje rješavati. Stoga je dobro znati da će ordinacija u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije biti otvorena od ponedjeljka do petka u vremenu od 14 do 18 sati. Izvan radnog vremena turističke ambulante turisti se mogu javiti u ordinacije obiteljske medicine i pedijatrije primarne zdravstvene zaštite ugovorene s HZZO-om, kako radnim danom tako i vikendom te blagdanom. U vremenu koje ne obuhvaća rad ordinacija, turisti se mogu javiti u OHBP KBC-a Osijek.

“Turistička ambulanta dobro je rješenje za pomoć našim turistima koji borave u Osijeku. Naravno, želim da ih je što manje u našoj turističkoj ambulanti koja će biti otvorena sve do 30. rujna”, poručuje dr. Šakić Radetić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest