2. do 4. kolovoza

Ovoga vikenda isplati se posjetiti 12. Bećarfest u Babinoj Gredi

PR

Aktivnosti će djecu uvesti u svijet bećarca te ih na zanimljiv način poučiti tradicijskim tekstilnim tehnikama kroz interpretaciju baštine i kreativno izražavanje

Udruga ”Šokadija” Babina Greda već 12. puta organizira ovaj jedinstveni festival posvećen bećarcu čiji će se program odvijati od 2. do 4. kolovoza kako bi mladima, starima i svim posjetiteljima približili šokačku tradiciju i bećarac kao kulturno dobro i UNESCO baštinu čovječanstva.

Program započinjem prvom aktivnošću za djecu u petak, 2. kolovoza. Novost je to ovogodišnjeg Bećarfesta koji se brine da bećarac ima svijetlu budućnost. Radionica ”Kreativna baština” održat će se od 10 do 12 sati u OŠ ”Mijat Stojanović”.

U subotu, 3. kolovoza u prijepodnevnim satima održat će se još jedna radionica za djecu ”Most baštine” i intervencija u javnom prostoru, odnosno izrada tradicijskog veza na mostu preko rijeke Berave u centru Babine Grede. Aktivnosti će djecu uvesti u svijet bećarca te ih na zanimljiv način poučiti tradicijskim tekstilnim tehnikama kroz interpretaciju baštine i kreativno izražavanje.

Istu večer, po prvi puta u sklopu Bećarfesta održat će se Pub kviz od 20 sati u crkvenom parku u centru Babine Grede. Sudjelovanje je besplatno za sve zainteresirane koji se okupe u ekipe do maksimalno pet članova, a tematika kviza je opća kultura, povijest i zanimljivosti o bećarcu, Babinoj Gredi te Slavoniji općenito. Prilika je ovo za testirati svoje znanje o spomenutim temama, ali i naučiti ponešto o ovoj baštini čovječanstva. Za najuspješnije ekipe osigurane su bogate nagrade.

Središnji dio Bećarfesta održat će se u nedjelju, 4. kolovoza s početkom u 16 sati kada će se u Osnovnoj školi ”Mijat Stojanović” održati popularno-znanstvena tribina o bećarcu s naglaskom na bećarcu u lokalnoj zajednici. Na tribini će govoriti Irena Miholić, etnomuzikologinja s Instituta za etnologiju i folkloristiku, Ivan Rončević sa Sveučilišta u Beču, Katarina Dimšić iz Muzeja Slavonije Osijek i Marija Gačić iz Platforme za primjenjenu etnologiju ujedno i producentica 12. Bećarfesta.

U 20 sati počinje centralni program Bećarfesta, a to je samo natjecanje u pjevanju bećaraca “Alaj ću se kerit i bećarit…” u dvije kategorije: kerenje i natpjevavanje. Nastupit će pjevačke skupine sa šireg područja Slavonije, Srijema, Cvelferije, brodskog kraja, Đakovštine i Požeštine.

Izvedbe će pratiti stručni žiri, a nakon proglašenja i nagrađivanja najboljih izvođača. Program se nastavlja u opuštenijem tonu u aktivnosti nazvanoj Bećarluk gdje će se bilo tko od prisutnih moći okušati u pjevanju bećaraca slobodnim stilom. To će zapravo biti radionica bećarske improvizacije kroz koju ćemo bliže upoznati način na koji pjevaju najbolji pjevači i pjevačice bećarca. Ove aktivnosti, kao i cijeli Bećarfest financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda.

Nakon svega napisanoga, zaključak je jasan – vidimo se na 12. Bećarfestu u Babinoj Gredi od 2. do 4. kolovoza.

”Bećarfest je, fala dragom Bogu

Sad ću pjevat’ što kazat ne mogu.

Dragi svitu, čuvajte bećarac,

Nek’ se vije pjesma Šokadije.”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari