27. srpnja do 5. kolovoza

Na 51. Koloniju kipara naivaca u Ernestinovu stižu Luka Nižetić, 4 Tenora, TS Sedam Osmina…

OBŽ

Skulpture se izrađuju u slavonskom hrastu, a postavljaju se u mjesnom parku i tzv. ulici skulptura, a jedan dio u Galeriji Petar Smajić

Grupa samoniklih umjetnika u Ernestinovu našla je u parku svoje prikladno mjesto da kroz svoj duhovni pogled izrazi u drvetu, kamenu i slici. Ti su umjetnici organizirali i stvorili Likovnu udrugu.

Likovna udruga “Petar Smajić” počela je s radom pod nazivom Kolonija kipara naivaca Jugoslavije. Prva osnivačka sjednica bila je u Osnovnoj školi Ernestinovo 22. veljače 1973. Na sjednici je bili prisutno trinaest osoba, među kojima su i Petar Smajić, Mato Tijardović i Siniša Tešankić.

Petar Smajić rodio se 25. svibnja 1910. u Docu Donjem, no došao je u Ernestinovo gdje je živio do svoje smrti. Svojim čudesnim likovima, rezanim iz drveta, stekao je svjetski glas te je jedan od prvih poznatih kipara naivaca u Hrvatskoj. Možda je i slutio, jer umjetnici imaju taj dar, da će se kolonija Ernestinovo razviti u tradicionalno okupljanje kipara iz Hrvatske i šire.

Odlučeno je da se krene s izgradnjom galerije i organizacije prve kiparske kolonije, tako da je iste godine kolonija počela s radom u kojoj su sudjelovali ovi kipari: Josip Bičanić, Adolf Bogdanović, Čedomir Čizmić, Ivan Demše, Martin Hegedušić, Mato Generalić, Katica Parađ-Vojković, Petar Smajić, Siniša  Tešankić, Mato Tijardović, Vjekoslav Žnidarec i Marijan Šimić.

Poslije smrti našega najpoznatijeg kipara Petra Smajića mijenja se naziv Kolonija kipara naivaca Jugoslavije u Likovna udruga “Petar Smajić”. Udruga u svom radu okuplja neprofesionalne i profesionalne stvaratelje umjetničkih djela bez obzira na likovno obrazovanje, uzrast i zanimanje. Svake godine organizira se kiparska kolonija u kojoj sudjeluju umjetnici iz Hrvatske te gosti iz inozemstva. Skulpture se izrađuju u slavonskom hrastu, a postavljaju se u mjesnom parku i tzv. ulici skulptura, a jedan dio u Galeriji Petar Smajić.

Ovogodišnja, točnije 51. Kolonija kipara naivaca Ernestinovo održat će se uz mnoštvo kulturnih, zabavnih i društvenih događanja. Kiparska kolonija počinje 27. srpnja i traje do 5. kolovoza, a njezin program donosimo u nastavku.

Tako će se, između ostaloga, u sklopu manifestacije održati memorijalni nogometni turnir Borislav Gverieri, jahanje ponija, izložba skulpturi Mate Tijardovića ”Ne zaboravi zavičaj”, humanitarna prodaja domaćih kolača, koncert 4 tenora, Blues & Metal Fest, nastupi raznih KUD-ova, besplatni zabavni park za djecu, natjecanje u kuhanju čobanca, polaganje vijenaca u parku, kino na otvorenom te koncerti Passage Benda, Luke Nižetića, Livio Berak Benda, TS-a Sedam Osmina i Cold Whiskey Benda.

Ulaz je na sve besplatan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari