iločki podrumi i prinicpovac

Sve je spremno za drugo izdanje Festivala traminca

Na Festivalu traminca posjetitelji moći će kušati više od 130 različitih traminaca iz više od 70 vinarija

Festival traminca će u svom drugom izdanju na prelijepim
iločkim lokacijama Starog podruma Iločkih podruma te u
dvorani Princeps na Principovcu
, unatoč ubrzanim i
kratkrotrajnim pripremama, premašiti prošlogodišnje premijerno
pojavljivanje na karti vinskih festivala i čvrsto zasjesti na
mjesto vodeće vinske manifestacije koja promovira ovu sortu koja
je možda i ponajviše doprinijela međunarodnoj vinskoj afirmaciji
Hrvatske.

– Prošle godine je veliki Tomislav Tomac s
Plešivice izabrao Festival traminca za premijerno predstavljanje
svog sada već antologijskog Traminca iz amfore. Ove godine će u
Iloku svoj put do kupaca započeti čak tri traminca o kojima će se
zasigurno jako puno pričati u sljedećem razdoblju. Tako će
premijeru imati Krunoslav Sontacchi sa svojim
Superslavom iz 2018. godine, jantarnom kupažom u kojoj je
najzastupljeniji traminac, veliki zagorski biodinamičar
Tomislav Bolfan prvi put će izvan svog Vinskog
vrha predstaviti svoj Traminac Natur, a rastuća regionalna
zvijezda, Đorđe Bikicki, odlučio se baš da u
Iloku prikaže Sferu, četvrti iz svoje palete traminaca, pričaju
Željko Garmaz, vinski pisac i autor bloga Vinske
priče, i Vinko Ručević, vlasnika Vinoteke
Vinita, organizatori Festivala traminca.

Uz snažnu podršku Iločkih podruma, Grada Iloka, Prvog plinarskog
društva i Pevexa, kao i Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske
gospodarske komore i Osječko-baranjske županije, organizatori su
osigurali dolazak u Ilok dvojice velikih vinskih zvijezda
iz Alsace, Juliena Trimbacha i Michela Ginglingera,
dok
će ponajbolji britanski sommelijer, rođeni Alzašanin,
Eric Zwiebel MS, na velikom masterclassu
predstaviti 10 najboljih traminaca iz te regije, a među njima će
biti i traminac vinarije Dopff au Moulin, koji je prošle godine
na Decanterovom natjecanju osvojio titulu “Best in show”!

Veliki bosanski kuhar Nihad Mameledžija
najavljuje senzacionalno iskustvo svima koji dođu na gala večeru
prvog dana Festivala, jer, tvrdi, “neka od jela koja će
se 
kuhati uistinu su jedinstvena i neobična”. Nihad će pokazati da
se traminci izvrsno sljubljuju s bosanskim specijalitetima poput
keški, bulgura, uljevka, tulumbi i tufahija.
Vjerojatno najveće uzdahe izazvat će prvo javno otvaranje boca
traminca Iločkih podruma iz 1947. godine, onoga čuvenog vina koje
je bilo službeno vino na krunidbi kraljice Elizabete II.

U daleku prošlost pozvat će nas i najstarija slovenska vinarija
Ptujska klet sa svojim tramincima starim 50 godina, a
beogradski čokolatijer Miloš Stojaković potrudio
se za tri različita traminca Iločkih podruma napraviti tri
različite čokolade 

Za sve posjetitelje iz Osijeka koji se odluče
uputiti drugoga dana Festivala na Izložbu vina u Ilok
organizatori su priredili prijevoz autobusom. Za
samo 120 kuna dobije se prijevoz do Iloka i natrag, ulaznica za
Izložbu vina, kušanje neograničene količine traminaca i
festivalski after party na Principovcu uz glazbu osječkog DJ
Taca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari