Vjerojatno već znate da će početak 2020. godine obilježiti šesto izdanje osječkog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS-a. Dosad najveće izdanje te manifestacije, koja će se održati 10. i 11. siječnja sljedeće godine u dvorani "Gradski vrt", ponudit će brojne novosti i zanimljivosti za sve posjetitelje.
WineOS i u šestome izdanju donosi brojne novosti i zanimljivosti
za sve posjetitelje, ali i tradicionalne radionice. Ipak, i kod
radionica će posjetitelji imati prigodu iskusiti nešto potpuno
novo. Organizatori, u suradnji s udrugom Panonski pivarski
sindikat, donose dvije radionice o kućnom kuhanju i
stilovima piva. Autor vinskih radionica ponovno je
vinski novinar, pisac i bloger Željko Garmaz.
Njegove su vinske priče prethodnih godina privukle brojne
posjetitelje i goste, mahom one izvan Osijeka. U 2020., Garmaz na
WineOS ponovno dovodi brojne vinare i njihove priče iz svih
krajeva Hrvatske te susjednih zemalja.
Program počinje u petak, 10. siječnja, već u 13
sati pričom o bijelim sortama Dalmacije. Sat vremena kasnije
najbolji hrvatski sommelier Siniša Lasan predstavit će vina
Hercegovine, a u 15 sati i 30 minuta sudionici će imati priliku
upoznati se s arhivom Davora Zdjelarevića. Od 16 i 30 bit će
predstavljena vinarija Tri oraha, zasigurno najmističnija i
najskuplja vinarija Balkana. U 17 i 30 slijedi prezentacija
poznatog mađarskog vinara Csabe Malatinskog, a u 19 sati počinje
radionica o velikim crvenim vinima Makedonije.
I drugi festivalski dan, subota, 11. siječnja,
puna je događaja koji kreću od 13 sati radionicom o pelješkom
vinu i kamenicama. Sat vremena kasnije bit će premijerno
predstavljanje nekoliko vina, dok će od 15 sati poznati vinski
novinar Ivo Kozarčanin predstavljati macerirana bijela vina s
Plešivice. Od 16 sati vinski novinar Tomislav Ivanović predstavit
će manje poznate sorte vina iz Srbije, a u 17 sati slijedi
radionica na kojoj će nazočni imati prigodu kušati raritete iz
arhive poznatog istarskog vinara Morena Degrassija. Posljednja
radionica šestog WineOS-a počinje istog dana u 18 sati kada će
legenda hrvatskog vinarstva Ivan Enjingi predstavljati svoja vina
iz 2003. godine.
Ulaznice za radionice uskoro će se moći kupiti u Vinoteci
“Vinita” u Strossmayerovoj 21. Cijena karata za vinske radionice
iznosi 100 kuna, a za pivske 50 kuna. Na istom će se mjestu
prodavati i ulaznice za WineOS po cijeni od 80 kuna. Festival će
oba dana biti otvoren za posjetitelje od 15 do 21 sat. Više
informacija o festivalu i pratećem programu možete pronaći na
Facebooku i na službenoj stranici WineOS-a.