Četverolist se obnavlja nakon 30 godina!

Jedna od najvećih zgrada u Osijeku poznata i kao «Četverolist» na Vijencu Ivana Meštrovića nakon više od trideset godina dobit će novi sjaj!

Ovih je dana, naime, započela njezina obnova uključujući i pročelje, koje je zbog dotrajalosti postalo opasno za stanare, ali i sve one koji se nađu u blizini zgrade.

Oko osječkog «Četverolista» već se radi punom parom. Posla poprilično ima, treba urediti više od šest tisuća četvornih metara. Novom izgledu zgrade, vesele svi stanari.

“Naravno da smo zadovoljni, nadamo se da će biti sve u redu, nadam se da kad se zgrada obnovi da će to biti najljepša zgrada u gradu pošto je najveća, sigurno će biti i najljepša” – kaže Krešimir Katušić, predstavnik stanara.

Jedna od najpoznatijih zgrada u gradu na Dravi izgrađena je još 1973. godine. Posljedice vremena, ali i brojnih drugih utjecaja ostavili su svoj trag. «Četverolistu», slažu se svi, obnova je bila prijeko potrebna.

“Zgrada je za vrijeme rata dobila preko 30 granata žestokih i jakih, i u tom periodu od rata do danas nije se ništa ulagalo u nju osim što su se malo održavali liftovi, međutim s vremenom i stim oštećenjem fasade od granata je došlo do listanja i uništavanja” – dodaje Boris Lukić, jedan od stanara.

To će sve sada postati prošlost. Zgrada će biti obnovljena u sklopu projekta Krediti za suvlasnike osječkog Zavoda za stanovanje. Vrijednost radova procjenjena je na nešto više od dva milijuna i tristo tisuća kuna, a rok je 120 radnih dana.

“Zavod i dalje nudi kredite u suradnji s Gradom Osijekom i OBŽ koje financiraju 1.5 posto kamatu, također s PBZ-om. Imamo puno zahtjeva za kredite, pa evo rekao sam prije da se radi na nekoliko lokacija u Osijeku, i nadamo se da će biti ove godine obnovljeno preko 30 zgrada u gradu Osijeku”, govori nam Darijan Rudan, direktor Zavoda za stanovanje.

Dosada je na ovaj način, kaže Rudan, u gradu obnovljeno dvjestotinjak zgrada. Zbog njihovog novog, atraktivnog izgleda, u njima uživaju ne samo stanari, već i ostali građani.

“Dosta je suvlasnika pitalo za boju, svatko ima svoju ideju, svoj prijedlog, pa sam se ja odlučio da napravimo kompjutersku simulaciju, pa da onda bi te boje izvjesio na oglasnu ploču i ubacio svima listiće u sandučiće pa neka onda suvlasnici odaberu” demokratski zaključuje Katušić

No, osim nove boje svog pročelja, zgrade ovom obnovom dobivaju i puno više od lijepog izgleda.

“Prvenstveno toplinska izolacija, znači ljepilo, stiropor, mrežica, te završni dio fasade, znači boja. Energetska učinkovitost, znači uštedu električne energije, toplinske energije zatim povećanje vrijednosti nekretnine” ističe Rudan.

Uz «Četverolist» novi izgled ovih dana dobiva i neboder na Trgu Slobode. Radi se i na brojnim drugim objektima, a sve kako bi njihovi stanari znatno popravili kvalitetu stanovanja.

Tekst: STV
Foto: befgreen/skyscrapercity forum

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari