Tisuće hodočasnika s obitelji molile u Tvrđi

Uobičajeno, uz prvu poslijepodnevnu svečanu misu, koju je služio župnik župe Svete obitelji fra Ilija Mijatović, bio je blagoslov djece i ljiljana, a samostansko dvorište orilo se dječjom pjesmom praćenom gromoglasnim pljeskom u svečevu čast. “Kad je sestra Ana-Marija 2001. godine stradala u nesreći, imala je malu šansu da preživi i naša majka Julijana je postila devet tjedana, molila tražeći zagovor sv. Antuna koji je od tada zaštitnik naše obitelji, dok majka dandanas utorkom časti sveca. Sestra je ozdravila i svake godine obiteljski zahvaljujemo Bogu na misi, molimo i utječemo se sv. Antunu za zdravlje bližnjih. Ovdje donesemo srce i vjeru“, radosno kaže Mateja Matić, pribivajući misi s majkom i 13-godišnjim bratom Zlatkom, koji ponosno domeće kako mu je kršteno ime Antun.

Željko Biočić došao je sa suprugom Ljiljanom, kao i svake godine, te kaže kako obiteljski slave Antunovo jer mu je i tata Ante. Bračni parovi s djecom u kolicima i naručju, trudnice, obitelji i mnoštvo zahvalnih za ozdravljenja sabrani su u molitvi slavili “sveca svega svijeta”, te se procjenjuje kako je misama bilo nazočno desetak tisuća vjernika, dok je Tvrđom prošlo približno 50.000 osoba! “Doputovao sam sa suprugom Terezijom iz Nürtingena i želio sam, kad davne 1965. godine, biti na misi s blagoslovom djece i ljiljana. Doveli smo 9-godišnju unuku Denise i 5-godišnju Daliju. Već 41 godinu radimo u Njemačkoj gdje se slavi sv. Antun, ali ne s ovako velikom svečanošću i ljubavlju“, ističe Vlado Drobila.

[blockquote]Gorostas i malj pogana
Osjećamo se poput franjevačkog prosjaka pred gorostasom sv. Antunom, kojeg svečano slavi cijeli svijet, iako je od njegove smrti na današnji dan prošlo 780 godina. Zvali su ga maljem pogana i heretika, evanđeoskim učiteljem koji je znao Bibliju napamet i ljubio Gospodina još kao dječak“, kazao je fra Ilija Mijatović u propovijedi. Predstojnik samostana p. Zoltan Dukai, primio je tisuće vjernika kojima je na raspolaganju bilo 12 ispovjednika i 11 svećenika, vjernici-pomagači i ministranti, pjevači Zrinskog i župnih zborova iz Donjeg grada, Višnjevca, Juga 2, Josipovca i Tvrđe.[/blockquote]

{youtube}DDNY7wjEl5w{/youtube}









TEKST: Nevenka ŠPOLJARIĆ (Glas Slavonije)
FOTO: Zlatko Špringer

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari