Osijek će dobiti Aquapark!

S danas održanog redovitog sastanka gradonačelnika s pročelnicima upravnih odjela, uz nazočnost direktora gradskih poduzeća, izdvajamo:

Kao mjeru poticaja razvoja gospodarstva i stvaranja povoljnih uvjeta za investiranje u grad Osijek, usvojena je Odluka o Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu. Ovom odlukom cijena se smanjuje s 45 na 20 kn/m3 za Gospodarsku zonu Tenja, te s 45 na 15 kn/m3 za Poslovnu zonu Nemetin, dok su za Slobodnu zonu Osijek Grad i Županija pronašli novi model, prenamijenivši osječku Slobodnu zonu u gospodarsku zonu, u kojoj će također omogućiti poticaje za stimuliranje potencijalnih ulagača.


Uz predstavljanje financijskih rezultata, usvojena su izvješća o poslovanju gradskih poduzeća u 2010. Nizom mjera – od povećanja broja usluga (ali ne i njihovih cijena), mnogobrojnih racionalizacija unutar poduzeća pa do objedinjenih nabava, većina gradskih poduzeća je konsolidirana, čime su stvoreni preduvjeti za daljnje investiranje. Ukupan rezultat za sva poduzeća u 2010. iznosi – 14.413.644,00 kuna dok je u 2009. iznosio – 92.220.771,00 kuna. Najveću dobit u prošloj godini ostvario je Vodovod – Osijek d.o.o., dok je, s druge strane, jedinstven slučaj poduzeća Zračna luka Osijek d.o.o., koje je u 2009. bilo u “plusu”, a 2010. završilo s – 890.080,00 kuna. Uzrok ovome je nezainteresiranost većinskog vlasnika (RH) i sadašnje Uprave za strateške pomake, usprkos činjenici da postoje zainteresirani subjekti za rješavanje problema na čak tri načina: kupnjom, koncesijom ili pak pokretanjem cargo prometa.

Usvojeno je Rješenje o izmjenama i dopunama Rješenja o utvrđivanju zona, cjenika karata za parkiranja i vremena naplate parkiranja osobnih vozila, kojim su, sukladno ugovoru potpisanim s tvrtkom Osijek-Koteks, proširene zone naplate u ulicama Radićevoj i Reisnerovoj, Zrinjevac (istok i zapad) te na Trgu L. Ružičke.

Budući da su se stvorili svi preduvjeti, pokrenut je postupak ovrhe na nekretnini (Dom za smještaj starijih i nemoćnih osoba “Julije”, P.Pejačevića 15, Osijek) u suvlasništvu založnih dužnika Ivana Šoltića i Grada Osijeka, no gradonačelnik je naglasio kako će Grad Osijek uznastojati da ova nekretnina i nadalje zadrži istu namjenu.

Zamjenik gradonačelnika najavio je izgradnju Aqua parka u Osijeku, ujedno i prvog u RH. Završeni su razgovori s investitorom koji će uložiti 7,5 milijuna eura u ovaj projekt, a otvorenje Parka planirano je za sezonu 2012. (ili najkasnije 2013.).

Zamjenica gradonačelnika Danijela Lovoković izvijestila je o tijeku aktivnosti na velikim gradskim projektima: izgradnja “S” ceste, Paviljon “Gradski vrt”, Trg slobode, Trg na Jugu II, Dvorana Pampas te Bazena “Gradski vrt”, kod kojeg posebno valja istaknuti da se radi o energetski izuzetno učinkovitom projektu, čiji će se trošak energije kretati oko 0.

TEKST: Jasenka Mađarević, Osijek.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari