Rijetki spremaju zimnicu, jeftinije je pomalo ‘peglati’ karticu u trgovinama

Rijetki spremaju zimnicu, jeftinije je pomalo ‘peglati’ karticu u trgovinama

Iako je sezona pripremanja zimnice počela polovinom srpnja, kada su na klupe Gornjogradske tržnice stigli prvi kornišoni, oskudna je ponuda najkvalitetnijih sitnih krastavčića, dok rajčice za kuhanje već nalaze prve kupce.

Cijene su, unatoč poskupljenjima svega ostalog i suši,
za sada kao prošlogodišnje, ali nema kupaca za veće količine
rajčica koje stoje od 2,5 do 3 kune za kilogram. Rijetki koji
nude kornišone za kilogram traže 10 – 12 kuna!

Ove godine je suša i povrće za zimnicu bit će
skuplje
. Ujutro, oko 7 sati, dođe nekoliko prodavača
krastavaca koji ono malo robe što imaju brzo i prodaju. Svake
godine sve manje kućanstava sprema zimnicu jer je mnogima
ekonomičnije “ispeglati” karticu u veletrgovini
– kaže
Ante Tabain, prodavač na Gonjogradskoj tržnici,
dok prodavačica uz susjedni štand Ana Modrić
dodaje: “U Čepinu sam posadila rajčicu za svoje potrebe i
prodaju. Za kuhanje sam na tržnici po 2,5 kuna kupila 50
kilograma tzv. industrijske rajčice i dobila 30 litara gustog
soka rajčice. Nedavno, rano ujutro, kupila sam virovitičke
kornišone po šest kuna za kilogram i ukiselila ih u 29 staklenki.
Lani sam napravila čak 58 i sve smo pojeli jer
je domaći okus nemjerljiv s industrijskom
zimnicom
. Paprika još ne ide, iako nije skupa, treba ju
platiti 4 – 5 kuna po kilogramu ili za veću količinu 4 kune. Suša
je bila, a navodnjavanje kap na kap je skupo. Donjomiholjačku rog
papriku pogodnu za pečenje nudim po 10 kuna, kasnije će biti
jeftinija, a svoju čepinsku rajčicu prodajem na malo po 4
kune.
” Kilogram feferona slatkih i blago ljutih Cvija
Špoljarić prodaje po 10 kuna, rajčice stoje 4, a veća količine 3
kune, dok je paprika 5, odnosno 4 kune kada se kupuje na veliko,
što je rjeđe.

[important title=Besparica uništava
proizvođače
]- Roba na klupama je proizvedena u OPG-u na
otvorenom u Beničancima gdje imamo 10 jutara zasađenih povrćem.
Papriku smo zalijevali po principu ‘kap po kap‘, uspjela
je, ali ima mrlje – opekline od prejakog
sunca
. Svakodnevno dođem na tržnicu u Osijek
kako bih nešto prodala, iako kupaca bude jako malo. Raditi se
mora, no zarada je upitna jer u cijenu rad uopće ne uračunavam.
Ljudima je teže izdvojiti odjednom više novca za spremanje
zimnice, umjesto toga malo-pomalo kupuju u trgovini. Ponetko kupi
20 – 50 kilograma rajčice, a bake desetak kilograma jer za više
nemaju novca
– ističe Cvija
Špoljarić
.[/important]

TEKST: Nevenka ŠPOLJARIĆ (Glas Slavonije)
FOTO: SiB.hr arhiva   

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari