Rekord: Najbolja posjećenost u 134 godine povijesti Muzeja Slavonije!

Tijekom prvih šest mjeseci 2011. godine nacionalni Muzej Slavonije Osijek posjetila je 13.471 osoba (Noć Muzeja ugostila je 7.561 osobu), što je više u odnosu na cijelu prošlu godinu kada je ostvareno 11.944 posjeta!

Ovoga ljeta u samo 40 dana izložbene postave razgledalo je čak 270 individualnih posjetitelja, a takav ljetni posjet nije zabilježen ni jednom od utemeljenja Muzeja 1877. godine! Posjećenosti pridnose cjelodnevno otvorena vrata (radnim danima) mameći šetače Tvrđom na ulazak u zgradu na Trgu Sv. Trojstva 6, gdje povijesni vremeplov čeka s iznenađenjima, neotkrivenom umjetničkom ljepotom i smirujućim ugođajem za ritam užurbanog življenja.

Ugodno sam iznenađen najezdom posjetitelja u tzv. mrtvoj sezoni u srpnju i kolovozu dok traju godišnji odmori i kada nema velikih skupnih posjeta. Od 1. srpnja do 10. kolovoza Muzej Slavonije posjetilo je 270 osoba, među kojima četvrtina gostiju iz inozemstva, a prosječno dnevno 14-ak gostiju razgleda ponuđene sadržaje. Od 2006. tijekom pet godina prosječno godišnje ostvareno je između 6.000 i 9.000 posjetitelja lani, no u tromjesečju ove godine već 9.363 – kaže Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja Slavonije.


Klik
na sliku (Noć muzeja 2011.)

On je upravo obilježio prvu godišnjicu svoga mandata, a od njegova dolaska na čelo Muzej je širom otvorio svoja vrata. “Vrata više nisu zaključana i, kad dozvoljavaju vremenski uvjeti, doslovno su otvorena u produženom radom vremenu za posjetitelje. Nekad su izložbe trajale više godina, sada nudimo mjesečne sadržaje. U 2010. bilo je 11 izložbi, sveukupno do danas 17, a 20. kolovoza otvaramo gostujuću izložbu predmeta s potopljenog bojnog broda Szent István. Posjećenosti pridonose i radionice, suradnja s muzejima i udrugama jer raznolikom ponudom Muzej nastoji postati dio svakodnevice građana kako bi se ovdje osjećali kao kod kuće“, zaključuje Ivanković.

[important title=Englezi]Subotnji rad, od 17 do 21 sat, prilagođen je obiteljskom ritmu i gostima. Ulaznica stoji od 10 do 18 kuna, a nedjeljom od 10 do 14 sati posjet je besplatan. Utorkom, srijedom i petkom Muzej je otvoren od 9 do 19, a četvrtkom od 9 do 22 sata. Najavljene skupine vodi muzejski pedagog koji govori hrvatski, njemački i engleski jezik. U muzeju smo susreli bračni par koji je na engleskom jeziku komentirao kamene rimske spomenike u lapidariju te oduševljeno motrio “Povijest radija u Osijeku“.[/important]

TEKST: N.Špoljarić (Glas Slavonije)    
FOTO: SiB.hr arhiva      

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari