Zlatni cvijet Europe: Osijek među TOP 12 gradova Europe!

Nakon što su prije nepunih mjesec dana Osijek i Nin nominirani kao hrvatski predstavnici za Zlatni cvijet Europe 2012., danas je u grad stigla i obavijest kako je Osijek među 12 najboljih gradova Europe.

Nakon što su prije nepunih mjesec dana Osijek i Nin nominirani kao hrvatski predstavnici za Zlatni cvijet Europe 2012., danas je odlučeno kako je Osijek među 12 najuređenijih gradova Europe. U međuvremenu je Osijek izabran kao konačni kandidat Hrvatske.

Naime, gradonačelnik Bubalo se pohvalio kako je Osijek izabran među 12 gradova koji su zaslužili ovo vrijedno priznanje, a jedini je dobitnik među gradovima koji nisu iz Europske unije. Ukupno se natjecalo 2700 gradova pa je ovaj uspijeh time značajniji. Između tih 12 gradova komisija će odlučiti koji gradovi će zaslužiti zlatno, a koji srebrno i brončano priznanje. Teoretski svih 12 gradova može dobiti i zlatno priznanje,a do sada još niti jedan hrvatski grad nije zaslužio to najviše priznanje. Do sada je jedino Primošten došao do zlata, ali u konkurenciji mjesta, dok su između ostalih Biograd i Primošten osvojili srebro.

Konačna odluka biti će donesena nakon što Međunarodna komisija EFE posjeti sve gradove kandidate sredinom slijedeće godine. Obilazak će trajati 48 sati, a sami kriteriji za odlučivanje vrlo šaroliki i zahtjevni.

Osim uređenja zelenih površina, ocjenjivala se i kvaliteta pitke vode, zbrinjavanje otpada, turistički potencijali, povijesno i kulturno naslijeđe, kao i tradicijski običaji i kultura.

Cilj ovog natjecanja je poboljšanje kvalitete života u lokalnim urbanim zajednicama. Natjecanje “Zlatni cvijet Europe”, osnovale su prije 30 godina Velika Britanija i Francuska, a u udruženje se do sada uključilo ukupno dvanaest zemalja. “Entente Florale Europe” je prerasla u jedno od najprestižnijih natjecanja uređenja gradova i mjesta.

VIDEO:

Tekst i foto: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari