Dobit Unikoma milijun kuna

Unikom je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario milijun kuna dobiti, a istovremeno su sve gradske programe (održavanje zelenih, prometnih i pješačkih površina, komunalne opreme...) ispunili u cijelosti.

Dapače, napravljeno je i više od planiranog. Unikom je, dodaje direktor Tomislav Glavaš, ove godine u cijelosti obnovio šest ulica, nekoliko parkirališta te niz nogostupa. Govoreći o odvozu komunalnog otpada, kaže kako posao teče u skladu s planom, bez većih problema i primjedbi građana.

U Zoološkom vrtu, unatoč smanjenju sredstava iz proračuna, povećan je broj životinja (deve, marmozeti, prerijski psi, pelikani) te je obnovljen dio nastambi.

U odnosu na situaciju u okružju, ostvarili smo odličan rezultat. Zadovoljni smo radom u proteklih devet mjeseci”, kaže Glavaš.

Smećarinu uredno plaća čak 96 posto građana iz Osijeka te općina Antunovac, Ernestinovo i Čepin. Pri tome, posebno su značajni rezultati iz spomenutih općina, s obzirom na to da je u njima ove godine ukinuta naplatna služba.

Šaljemo uplatnice, a analize pokazuju da se nije smanjio postotak naplate”, kaže Glavaš.

Sukladno tome, od 1. siječnja više ni Osijekom neće kružiti Unikomovi inkasatori.

Račun za siječanj građanima će stići poštom. Dvanaest naplatnika zbrinut ćemo u skladu sa zakonima”, dodaje.

Unikom, inače, trenutačno ima 347 zaposlenih, a prosječna im je neto plaća 5.069 kuna. Postoji, međutim, mogućnost da će se ta tvrtka u jednom svome segmentu uskoro morati kadrovski (i strojno) ojačati. Naime, prema novom Zakonu o cestama, ŽUC gubi nadležnost na području Osijeka.

“Trenutačno održavamo 90km nerazvrstanih cesta, a prema procjenama, mogli bismo dobiti još oko 75 km”, pojašnjava Glavaš.

Inače, upravo od danas Unikom počinje program zimskog održavanja, u koji su od sada uvrštene i biciklističke staze.

POGLEDAJTE: Zlatni cvijet Europe: Osijek među TOP 12 gradova Europe!

Valja reći i kako je u jesenskoj sadnji posađeno 56.250 komada sezonskog cvijeća, a ove će se godine posaditi i 352 nova stabla. Do kraja mjeseca trebali bi završiti 1,2 milijuna kuna vrijedni radovi na biciklističkoj stazi u Strossmayerovoj, u tijeku su radovi u Ulici tuja, a u ovoj će se godini još obnavljati dio južnog nogostupa Ulice Hrvatske republike.

Razgovarajući o razdvajanju primarnih (komunalnih) djelatnosti od tržišnih u gradskom sustavu, Glavaš kaže kako se u Unikomu može izdvojiti jedino – ZOO vrt.

“Vlasniku sam to predlagao još 90-ih godina, predlažem svake godine. Zoološki vrtovi su u svijetu, pa i kod nas, javne ustanove (poput galerija ili kazališta) ili su privatni. To nije komunalna djelatnost, a bez obzira na 20-postotno povećanje broja posjetitelja, donosi nam gubitke”, poručuje Glavaš.

> 96% posto građana uredno plaća smećarinu
> 347 zaposlenih ima komunalna tvrtka
> 5.069 kuna prosječna je neto plaća

[blockquote]Plave kante
Unikom je, s partnerima Zelenim Osijekom i RRA, uključen u projekt prekogranične suradnje s tvrtkom Komunalije iz Sremske Mitrovice. Riječ je o projektu plavih kanti, s kojim se natječu za sredstva 700.000 eura vrijednog EU programa. Unikom je, međutim, već pokrenuo prvi dio projekta – pri kraju je javni natječaj za kupnju 15.000 plavih kanti (od 120 litara) za prikupljanje papira. Besplatno će ih podijeliti građanima te jednom mjesečno odvoziti stari papir. “Vjerujem da ćemo nagodinu osigurati i preostalih potrebnih 15.000 posuda”, dodaje Glavaš. Inače, 2009. je prikupljeno 69 tona starog papira, prošle godine 170, a samo u prvih devet mjeseci ove godine čak 223 tone. Također, izrađena je projektna dokumentacija za gradnju kompostane.
Dječja igrališta
“U proteklih mjesec dana snimili smo stanje i, uz priložene fotografije, napravili popis svih igrala na naših 96 dječjih igrališta, koja su dobra, treba ih sanirati ili potpuno zamijeniti. Dostavili smo materijal Gradu, uz procjenu sredstava potrebnih da se sve popravi ili zamijeni. To bi iznosilo oko 770.000 + PDV. Predložili smo za proračun za 2012., smatramo da je vrijeme da se u prvoj godini bar pola detaljno sanira i uredi”, kaže Glavaš. Inače, za redovno održavanje se godišnje izdvaja 400.000 kuna.
Zeleni otok
Završeno je reciklažno dvorište, odnosno Zeleni otok kod dvorane Jug. “Asfaltirano je, ograđeno, postavljena rasvjeta i videonadzor, napravljena vratarska kućica te je hortikulturno uređen okoliš. Postavljeno je i 25 posuda/kontejnera za čak 19 vrsta otpada, a pokraj svakog će uz grafički prikaz biti postavljen natpis za koju je vrstu otpada namijenjen”, otkriva. Sam otok ima 2.400, a cijela parcela 12.469 četvornih metara.[/blockquote]


Mario MIHALJEVIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari