Među brojnim prepoznatljivim delicijama Slavonije i Baranje svoje mjesto imaju i razne vrste sireva, a posljednjih godina puno se radi i na poboljšanju njihove kvalitete.
Najbolje kravlje i kozje sireve osječko-baranjske županije imali
su prigodu jučer kušati i posjetitelji tržnice. U sklopu Zelenog
četvrtka naime po treći je put održana izložba sireva malih
proizvođača.
Prije četiri godine mali sirari osječko-baranjske županije
osnovali su Udrugu kojoj je glavni cilj poboljšanje ponude i
kvalitete sireva u županiji. U suradnji s Poljoprivrednom
komorom, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i osječko-baranjskom
županijom od 2007.-e održane su i dvije edukacije gdje su mali
proizvođači mogli naučiti više o pripravljanju raznih vrsta
sireva. Do sada su organizirane i dvije izložbe na kojima su
svoje proizvode izlagali polaznici edukacije.
Još je godinu i pol dana preostalo malim proizvođačima sira da
osiguraju sve licence i certifikate kako bi svoje proizvode mogli
plasirati na Europsko tržište, naglasio je župan dodavši i kako
su ovi proizvodi ujedno i jedan od temelja turističke ponude
kontinentalne Hrvatske.
VIDEO:
Tekst/video: STV