Osijek 2012: Trg Slobode, Trg Jug 2, Srednjika, Tvornica Etanola, Zrinjevac…

Prema najavama gradonačelnika Osijek Krešimira Bubala slijedeća godina će za Osijek investicijski biti vrlo značajna. Donosimo pregled najvažnijih najavljenih investicija.


Trg Slobode

Temeljita rekonstrukcija Trga Slobode započela je ove godine, a otvorenje obnovljenog i modernog trga predviđeno je za Dan grada 2012. ukoliko vremenske prilike posluže kao do sada završetak radova možemo očekivati i prije.

Izvođač radova:
Gradnja
Vrijednost investicije: 23,4 milijuna kuna
Rok: 2.prosinac 2012.
Investitor: Grad Osijek

Trg Jug 2


Izgradnja potpuno novog trga na Jugu 2 započela je u listopadu ove godine, a trg će nositi ime Trg poginulih braniteljia i civilia. Trg će se prostirati na prostoru površine 2600 četvornih metara, a sadržati će plato s mrežom kvadrata u četiri nijanse sive boje s centralnim spomen-obilježjem u obliku velike, crvene staklene kocke, dva drvoreda te će biti opremljen klupama, stalcima za bicikle, koševima za otpatke, jarbolom i zdencem za poziciju božićnog drvca.

Izvođač radova:
Gravia
Vrijednost investicije: 3,8 milijuna kuna
Rok: proljeće 2012.
Investitor: Grad Osijek

Obnova srednjoškolskog igrališta

Riječ je o još jednoj investiciji iz kreditnog zaduženja Grada ostvarenog u 2011. U sklopu projekta obnove planira se postaviti tartan staza za trčanje umjesto dosadašnje zemlje, te postaviti gumene površine na košarkaško i središnje rukometno igralište. Također planiraju se ukloniti betonske tribine, natkriti mali bazen, a razmišlja se i preseljenju klizališta sa Sokolskog doma na “Srednjiku”.

Vrijednost investicije
: Do 5 milijuna kuna
Investitor: Grad Osijek

Paviljon Gradski vrt

Riječ je o dugoočekivanoj obnovi simbola starog Osijeka. Početak obnove je odgađan zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali iz gradskog poglavarstva najavljuju kako bi obnova mogla početi u proljeće 2012. Riječ je o investiciji vrijednoj 6,5 milijuna kuna, a financira se iz strogo namjenskih sredstava Spomeničke rente.
U projektu je predviđena i obnova plesne dvorane koja bi služila osječkim plesnim klubovima, ali i održavanju nekada popularnih plesnjaka.
13.12. na stranicama Javne nabave objavljen je poziv za nadmetanje.

Vrijednost investicije:
6,5 milijuna kuna
Početak radova: proljeće 2012.
Investitor: Grad Osijek

Izgradnja tramvajske pruge u Ulici bana J.Jelačića u Višnjevcu

Tramvaj do Višnjevca san je mnogih stanovnika tog dijela grada koji bi uskoro trebao biti ostvaren. Na inicijativu gradonačelnik umjesto mosta preko Drave ide se u temeljitu obnovu ulice bana Jelačića uz izgradnju tramvajske pruge. Sredstva se također osiguravaju iz kredita podignutog ove godine, a obnovu će pomoći i Županija putem Županijske uprave za ceste.

Vrijednost:
20 milijuna kuna
Početak radova: proljeće ili ljeto 2012.
Investitor: Grad Osijek i Županija Osječko-baranjska

Zrinjevac

Park izgrađen 1914. posljednji put je obnavljan 1965., a stradao je i tijekom Domovinskog rata. Obnova Zrinjevca predviđa sadnju novog drveća, pa će umjesto 14 biljnih vrsta Zrinjevac krasiti čak 50. Idejnim rješenjem u Park se unose i drugi nesvakidašnji javni sadržaji osmišljeni kao različite atrakcije za djecu i odrasle: igralište s likovima i strojevima iz čarobnog svijeta Profesora Baltazara, gigantske knjige, didaktički dječji vrt u kojemu se sije žito i sadi povrće i cvijeće, dok je zimska atrakcija parka klizalište koje se montira na mjestu interaktivne fontane.
Pročelje dvorane trebalo bi krasiti vertikalno zelenilo, ali i “stijene za penjanje” (free climbing).

Vrijednost investicije:
nepoznato
Početak radova: ljeto/jesen 2012.
Investitor: Grad Osijek

Južna obilaznica

Proširenje južne obilaznice započelo je tijekom ove godine, a radovi će se izvoditi u fazama. Ukupna dužina od koridora 5c do spoja s Tenjskom cestom iznosi 13,2 km, a novost je izgradnja petlje na Vinkovačkoj ulici.

Vrijednost investicije:
159 milijuna kuna
Investitor: Hrvatske ceste

Tvornica Etanola

Najveća greenfield investicija u Osijeku, ali i regiji je ona američke tvrtke ICM inc. koja u proljeće treba početi s gradnjom tvornice Etanola. Da je riječ o “gotovom poslu” potvrđuje i uplaćeni komunalni doprinos. Investicija je vrijedna 100 milijuna eura, a nakon što počne s radom tvornica bi trebala zapošljavati 50 stalno zaposlenih, a posao će naći i mnoštvo kooperanata koji se bave proizvodnjom kukuruza. Podsjetimo gradski čelnici su kako bi privukli investitora znatno snizili cijenu komunalnog doprinosa objašnjavajući kako 50 radnih mjesta nema cijenu.

Vrijednost investicije:
100 milijuna eura
Investitor: ICM inc.
Početak gradnje: proljeće 2012.

 Aquapark

Na mjestu Kopike do 2013. godine prema najavama gradskih čelnika trebao bi niknuti prvi Vodeni park u ovoj regiji. Dogradonačelnik Vrdoljak prije nekoliko dana otkrio je kako je španjolska  tvrtka Action Park u Hrvatskoj registrirala tvrtku vodeni park što je prvi korak u ovoj investiciji vrijednoj 54 milijuna kuna.

Vrijednost investicije:
54 milijuna kuna
Investitor: Action park
Početak gradnje: najranije jesen 2012.



Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari