VIDEO: Zasađeno više od 1000 stabala

Grad Osijek dobio je 1983. godine Zlatnu plaketu za najčistiji grad u tadašnjoj državi, a 2002. godine pripalo mu je vrijedno priznanje – Zeleni cvijet sa zlatnim znakom Hrvatske turističke zajednice u ekološko-edukativnoj akciji 'Volim Hrvatsku' i to za urednost šetnice Šetališta kardinala Franje Šepera.

Grad Osijek dobio je 1983. godine Zlatnu plaketu za najčistiji grad u tadašnjoj državi, a 2002. godine pripalo mu je vrijedno priznanje – Zeleni cvijet sa zlatnim znakom Hrvatske turističke zajednice u ekološko-edukativnoj akciji ‘Volim Hrvatsku’ i to za urednost šetnice Šetališta kardinala Franje Šepera.

Prije je pet godina Osijek okićen Zelenim cvijetom sa zlatnim i srebrnim znakom Hrvatske turističke zajednice Osječko-baranjske županije za opću urednost i uređenost okoliša.
Najnovija nagrada je već i sama nominacija za prestižnu turističku nagradu Zlatni cvijet Europe. Približavanju osvajanja te nagrade zacijelo će pridonijeti i stabla zasađena tijekom prošle godine! Osječki je Unikom zasadio 900 stabala po redovitom programu i još 250 tuja na novom Reciklažnom dvorištu na Jugu 2. 

Biometrijskom metodom utvrđeno je da su najstarija stabla u Osijeku – hrast lužnjak na uglu Školske i Jagerove ulice te tise kod Filozofskoga fakulteta i na Gajevom trgu. Ta su stabla starija od 170 godina, što znači da su bile dio Generalskoga vrta. Danas su ta stabla zaštićena zbog svoje kulturno-povijesne i botaničke vrijednosti kao spomenik hortikulture grada. Što se tiče održavanja stabala, najteže je održavati jablane, topole i lipe.

Recimo još da je ove godine zasađeno najviše javora, lipa i breza, a od onih egzotičnih, neobičnijih naziva u Osijeku rastu i sofori, himalajski borovi, japanske trešnje, goleme tuje…

POGLEDAJTE: 1000 novih stabala u 2011. za zeleniji Osijek

VIDEO:

 

TEKST I VIDEO: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari