VIDEO: Izgradnja JUG-a 4 po modelu poticane stanogradnje

Ovih dana je  dolaskom bivšeg osječkog zamjenika gradonačelnika Ivan Vrdoljaka na mjesto ministra prostornog uređenja i graditeljstva ponovno zaživio projekt «Jug 4».

Grad Osijek uskoro bi mogao dobiti još jednu čitavu gradsku četvrt!  Ovih dana je naime dolaskom bivšeg osječkog zamjenika gradonačelnika Ivan Vrdoljaka na mjesto ministra prostornog uređenja i graditeljstva ponovno zaživio projekt «Jug 4».

dsc05753z.jpg

Na lokaciji sadašnjeg bajera na Jugu 2 kroz nekoliko godina tako bi trebalo nastati naselje veličine tri Sjenjaka izgrađeno po modelu poticane stanogradnje.

Još prije deset godina Nizozemski partner tvrtka Ymere ponudio je gradu stvaranje nove gradske četvrti Jug 4. Održani su brojni sastanci, izrađene studije izvedivosti i provedene javne rasprave, no nizozemski partner zaključio je kako nema dovoljno financijskog interesa u projektu da bi angažirao svoja sredstva te je gradu ponudio pomoć u znanju.

Od dovršetka izgradnje vijenca Ivana Meštrovića i Sjenjaka u Osijeku nije bilo novih naselja, te su u gradskoj upravi odlučili ovim primjerom pokazati da je takav projekt izvediv po pravilima struke.

Planirano je u toj zoni izgraditi nekoliko višekatnica, urbanih vila te kuća u nizu. Sredstva za izgradnju osigurala bi se po modelu poticane stanogradnje, a sudjelovao bi i grad koji bi na taj način dobio stanove za osobe koje su na gradskoj listi.
Po prvim analizama izrađenim još od strane bivšeg partnera, na Jugu 4 se u prvoj fazi očekuje 1500 stambenih jedinica različitih veličina, kao i zona za rekreaciju te javni i sportski sadržaji.

Veliki dio zemljišta u zoni vlasništvo je Republike Hrvatske, dio pripada poljoprivrednom institutu, dio gradu, a dio je u privatnom vlasništvu tako da predstoji i rješavanje imovinsko pravnih zavrzlama. Provođenje natječaja i izrada urbanističkog plana očekuje se do proljeća iduće godine. Nakon toga kreće podjela zemljišta, izgradnja infrastrukture, a uskoro potom i prvi objekti.

VIDEO:

TEKST: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari