U konkatedralu uloženo 700.000 kuna, za potpuno uređenje treba 5,5 milijuna

Skele uz konkatedralu stajat će i ove godine jer se nastavlja dugogodišnja obnova zidnog plašta i kamene plastike zaštićenog spomenika kulture. Istodobno, za obnovu oštećenog tornja i rekonstrukciju velikih orgulja nema novca.

Obnova tornja zahtijeva elaborat za dizalo zaštićeno žičanom konstrukcijom za prijevoz radnika i materijala, koje bi stajalo do najviše galerije na vrhu, i to onakvo kakvo ima zagrebačka katedrala.

U krizno vrijeme smo privremeno odustali od obnove tornja jer sama župa, a ni država i Grad nemaju toliko novca. Raniji proračuni pokazuju kako bi, od ulaza do krova, obnova konkatedrale stajala 5,5 milijuna kuna. Tijekom 2012. godine, kao i prethodnih godina, nastavljamo postupne radove na konkatedrli, dio po dio iz programa obnove koju kontinuirano sufinanciraju Grad Osijek, koji je lani dao 200.000 kuna, a pomogli su i župljani konkatedralne župe svetih Petra i Pavla apostola. Ministarstvo kulture odobrilo je 150.000 kuna plus 70.000 kuna za obnovu vitraja, Osječko-baranjska županija pomogla je s 20.000 kuna za razglas i 15.000 kuna za unutarnje radove u kapelici sv. Roka, a Đakovačko-osječka nadbiskupija sa 70.000 kuna sufinancirala je novo ozvučenje konkatedrale.

Sveukupno je investirano u pokretna i nepokretna kulturna dobra župe i nužne investicije oko 700.000 kuna“, nabraja mons. Adam Bernatović, konkatedralni župnik gornjogradske župe, dodajući kako ovogodišnji planovi ovise o priljevu novca.

Lani je 130.000 kuna utrošeno za uređenje vitraja, u sanaciju oštećenog granitnog stupa u crkvi uloženo oko 65.000 kuna. Ozvučenje novim razglasom stajalo je 280.000 kuna, kupljen je novi misal i druga oprema u okviru održavanja župe, vanjski radovi sjevernog dijela konkatedrale stajali su sveukupno 177.000 kuna“, nabraja župnik župe s 15.000 vjernika.
[blockquote]Zamjenske orgulje

Ove godine nabavit ćemo manje zamjenske orgulje jer za rekonstrukciju velikih nemamo 1,800.000 kuna, nastavljamo uređenje vitraja (ukupno 43) i to najprije četiriju velikih na tornju i manjih u dvjema pokrajnjim sakristijama. Za uređenje interijera kapelice u Rokovoj ulici s unutarnjim konzervatorsko-restauratorskim radovima, prema predračunu, treba oko 350.000 kuna i ta će investicija pričekati, kaže Bernatović. Čak pet milijuna kuna trebalo bi za obnovu crkve sv. Ane na Aninom groblju – i ona ostaje “na čekanju”.[/blockquote]

Tekst: N.Špoljarić (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari