Osječka županija želi potvrditi status vodeće turističke županije

Osječko-baranjska županija tijekom ove godine živjet će u znaku turizma i posve sigurno potvrditi rezultate od prošle godine.

Osječko-baranjska županija, koja je od prošle godine čvrsto zasjela na prvo mjesto po ostvarenim dolascima i noćenjima turista u kontinentalnom dijelu Hrvatske, tijekom ove godine živjet će u znaku turizma i posve sigurno takve rezultate i dodatno potvrditi.


Dvije velike manifestacije; Kongres ruralnog turizma Hrvatske i Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije dat će dodatni pečat želji da se ta županija što uspješnije okreće kontinentalnom turizmu, za što doista ima neograničene mogućnosti.

Važnost ruralnog turizma, prije svega, ogleda su u vrlo važnoj interakciji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje tradicionalnih proizvoda, prezentiranja kulturne tradicije, tradicijske gastronomije i turističkih usluga, jednom riječju korištenju već postojećih resursa. To se ogleda u revitalizaciji već postojeće, tradicijske gradnje, odnosno baštine, kojoj se daje nova namjena – ona turistička.

dani_vinaiturizma495
GALERIJA: Dani vina i turizma u Tvrđi

U vremenu kada se mnogo govori, piše i raspravlja o gornjoj granici izgradnje objekata namijenjenih turizmu, kada se stvara vrlo velik pritisak na prostor zbog gradnje novih kapaciteta, ruralni turizam na potpuno drukčiji način pokušava objediniti, obnoviti i organizirati prostor. Ruralni turizam nema potrebu za izgradnjom novih kapaciteta, dapače, susreće se s izazovima kako na najbolji i najkvalitetniji način iskoristiti postojeće strukture – veli mr. Antonio Sobol, direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Pritom ističe da su se u procesu razvoja, dionici ruralnog turizma susretali su i susreću se s nebrojenim poteškoćama, bilo administrativnim, birokratskim, organizacijskim, financijskim i ostalim. Poteškoće se ogledaju u još potpuno nedefiniranoj kategoriji ruralnog turizma kao djelatnosti te velikom broju propisa i uredbi koji koče brži prosperitet i jače investicijske cikluse u ovom segmentu.

vincesja_vinograd495
FOTO i VIDEO: Vinceška – U srcu Baranje

Zbog svega toga, ukazala se velika potreba za organiziranjem Prvog hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu, koji je na Hvaru održan u listopadu 2007. godine. Nakon toga Kongres je 2009. održan na Malom Lošinju, a 2012. godine krajem svibnja održat će se u Osijeku, s tim da će izleti za sudionike biti usmjereni i u okruženje, tj. na poznate slavonske i baranjske turističke destinacije – veli Sobol i dodaje da bi se Kongres trebao uklopiti u turistički travanj i svibanj, koji će u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, ali i svim turističkim zajednicama s područja županije, početi u travnju Sajmom lova, ribolova i seoskog turizma.

Do kraja travnja i u prvoj polovini svibnja proljetna događanja upotpunit će manifestacije vezane uz 4. Dane vina i turizma u Osječko-baranjskoj županiji. Dakako da su tu i brojne druge manifestacije diljem županije koje se tradicionalno održavaju u tim terminima – veli Sobol.

slama_foto495
GALERIJA: Slama Land Art festival 2011

[blockquote]Turistički rekord Osječko-baranjske županije

Značajan prošlogodišnji rast broja dolazaka i ostvarenih noćenja hrvatskog jadranskog turizma prati i isto tako značajan rast turističkih rezultata kontinentalne Hrvatske. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, za prvih 11 mjeseci 2011. Osječko-baranjska županija ostvarila je rekordnih 163.614 noćenja, što je za 9,5 posto više u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

I ove godine Osječko-baranjska županija živjet će u znaku turizma i potvrditi izvrsne prošlogodišnje rezultate

163.614 noćenja zabilježeno je u Osječko-baranjskoj županiji u prvih 11 mjeseci 2011. godine

9,5 posto je više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani[/blockquote]

[span class=doc]U 2011. najviše stranih gostiju u posljednje trideset i tri godine[/span]

TEKST: Nikola VUKADINOVIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari