Osnovana udruga Moj Osijek

Poznati osječki turistički vodič Vlado Pest osnovao je sa skupinom istomišljenika Udrugu za poljepšanje grada Moj Osijek. Cilj je udruge, nizom aktivnosti nastojati da grad bude ljepši.

Možda je naziv neobičan, no istoimena udruga postojala je u našem gradu još davne 1894. godine, i sve do Prvog svjetskog rata okupljala trgovce, industrijalce, liječnike, arhitekte i druge uglednike koji su nastojali i uspijevali grad održati lijepim. Naziv Moj Osijek odabrali smo u sjećanje na Branka Mihaljevića, autora istoimene pjesme, himne Osijeka i Olgicu Miler, osječku pjevačicu koja je izvodila tu pjesmu. Želja nam je da Osječani ovaj grad smatraju svojim i da ga čuvaju“, kaže Pest.

Još je jedna simbolika u danu osnutka udruge, 11. studenoga prošle godine. Točno stotinu godina prije, u 11 sati, pušten je u promet željeznički cestovni lučki most, simbol spajanja.

Pozivamo istomišljenike, koji žele živjeti u ljepšem, skladnijem i uljudnijem Osijeku da nam se pridruže“, kaže Pest. Podsjeća da su slični klubovi i udruge uobičajeni u svijetu, a u Hrvatskoj imaju ga Dubrovnik, Split, Pula i Zagreb. Članovi dubrovačkog kluba postigli su da se osim konzervatora i njih pita za mišljenje prilikom obnove i uređenja gradskih znamenitosti.

Udruga Moj Osijek bavit će se očuvanjem i zaštitom, poticanjem i promicanjem vrednovanja i značenja povijesne, graditeljske, umjetničke, kulturne i uljudbene baštine Osijeka i regije. Od konkretnih aktivnosti naš sugovornik najavljuje postavljanje oznaka na tramvajske stanice, uređenje barokne Tvrđe i druge “sitnice” koje život čine ljepšim.

Također, radit će na isticanju onoga čime se grad treba ponositi, kao što su pješački mostovi i uređeni trgovi, te organizirati predavanja, stručne skupove, edukativna putovanja i slično. Svi zainteresirani mogu se javiti na telefon 370-870, mobitel 098763424 ili e-mail adresu.

Tekst: (V.L.) Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari