Novi kilometri biciklističkih staza u Osijeku i okolici

Osijek ima sve prirodne predispozicije da bude biciklistički grad i na pravome putu je da to i postane.

Prepoznale su to i gradske vlasti i zadnjih nekoliko godina intezivnije se okrenule ka izgradnji novih staza.

Sredinom prošle godine Osijek je brojao 30km biciklističkih staza, u međuvremenu je ta brojka i narasla, a u najavi su i novi kilometri.

Građani sve više izabiru bicikli kao glavno prijevozno sredstvo. Rast cijena benzina na vrtoglavih 11kn sigurno ima veliki utjecaj, ali tu su još i mnoge prednosti kao rekreacija  i zdraviji život, jednostavnost pronalaska parkinga, izbjegavanje prometnih gužvi, smanjenje zagađivanja okoliša…

Za 2012. godinu najavljeno je dosta novih kilometara biciklističkih staza u našem gradu, ali i povezivanje za okolnim mjestima.

Krajem prošle godine krenula je izgradnja biciklističke staze nasipom do Višnjevca (od poslovne zgrade Hrvatskih voda do streljane Pampas). Planirana dužina staze je 5km, a završetak radova za travanj ove godine.

GČ Industrija četvrt kao prioritet u 2012. godini najavila je izgradnju biciklističke staze  u Vinkovačkoj ulici do Centralnog groblja i nastavak do Brijesta.

U studenom 2011. krenula je i izgradnja biciklističke staze u Strossmayerovoj ulici. Staza će se kretati s obje strane ulice, a u prvoj fazi predviđeno je da ide od Rokove do Kanižlićeve ulice. Prema riječima gradonačelnika Krešimira Bubala dovršetak kompletne staze se očekuje već na ljeto ove godine.

Na planiranu stazu do Brijesta planiraju se spojiti i Ivanovac i Antunovac sa svojim projektima. Načelnik općine Antunovac Ivan Anušić najavio je kako će se staza protezati od početka Ivanovca kroz mjesto i spajati se s Antunovcem i Gospodarskom zonom, Josipinim dvorom te Brijestom. Staza će se raditi u dvije etape. Prva će biti spoj Ivanovca i Antunovca, te spoj Antunovca i Osijeka. Gradnja unutar naselja će biti odrađena u drugoj fazi.

I u općini Čepin imaju projekt za povezivanje sa Osijekom biciklističkom stazom. Projektiranje je započeto krajem prošle godine, a dinamika radova i početka izgradnje ovisito će o novcu iz fondova EU i o koordinaciji sa predstavnicima Županije.

[span class=attention]Opremite svoje bicikle – policija vreba na vas[/span]

Svakako je lijepo vidjeti sve ove najave, nadamo se da će se i one ostvariti u najavljenim rokovima, te da će nove staze ipak biti malo kvalitetnije nego neke novoizgrađene u Osijeku (problemi s bankinama, staze koje vode nikud i slično).

Tekst: D.M. (SiB.hr)
Foto: SiB.hr ahriva

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari