Nedostatak koncerata zbog preskupe dvorane?

Za činjenicu što najveća gradska dvorana, NŠD Gradski vrt, za ovu godinu nema najavljen ni jedan veliki koncert nije kriva samo gospodarska kriza i deficit velikih izvođača nego i njezina cijena.

Tako bar tvrde pojedini voditelji agencija i organizatori takvih događanja, koji su reagirali na izjave voditelja dvorane Ota Živčića.

Cijena najma dvorane Gradski vrt je previsoka. Iznosi gotovo 50.000 kuna (40.000 plus PDV). Prosječno se, ako izuzmemo najjače izvođače, poput Đorđa Balaševića i Zdravka Čolića, proda između 1.500 i 2.000 ulaznica, a kako one danas ne bi smjele biti skuplje od 80 kuna, minus na kraju velika je vjerojatnost. S druge strane, ako uzmete izvođača čija je cijena niža od 5.000 eura, neće ni blizu napuniti dvoranu“, tvrdi Ivica Peko, vlasnik Agencije Golf. Pritom naglašava da je, kada su 2009. godine počeli organizirati koncerte, za nastup Dine Merlina cijena dvorane bila upola manja, i to s pozornicom uključenom u cijenu te mogućnošću držanja šankova za dodatnih 3.000 kuna.

“Danas dodatnih prihoda od šankova nema jer koncesiju ima Osječka pivovara, a cijena ulaznice u međuvremenu je pala sa 100-120 kuna na samo 70-80 kuna. Naravno, postoji opcija i najma dvorane Zrinjevac po cijeni od 20.000 kuna plus PDV, ali ona je stara, u lošem stanju i nema dovoljan kapacitet. Ako se cijena dvorane Gradski vrt ne snizi, još dugo u gradu nećemo imati komercijalnih koncerata“, dodaje Peko. S njim je načelno suglasan i Domagoj Jukić, voditelj Agencije Koncert.

 “Danas, kada ima jako malo izvođača koji mogu napuniti Gradski vrt, upola jeftiniji Zrinjevac u većini je slučajeva kapacitetom sasvim dovoljan, posebice jer nije ni akustično ništa lošiji. U tom kontekstu, ako se ne snizi cijena dvorane Gradski vrt, tamo zbilja uskoro nećemo imati većih koncerata, a činjenica je da je to najmodernija i najljepša dvorana. Također, ne znam kako upraviteljima nije u interesu sniziti cijenu najma i bar nešto zaraditi, nego ništa“, zaključuje Jukić.

[blockquote]Usporedba cijena
Peko daje usporedbu cijena najma dvorana u regiji. Najam dviju dvorana kapaciteta sličnog Gradskom vrtu – male dvorane Doma sportova u Zagrebu i Mladosti u Rijeci – stoji 30.000 kuna plus PDV, odnosno 18.000 plus PDV. Za nešto manji Dom sportova “Mate Parlov” u Puli zakup je 12.224 kuna plus PDV po terminu, za Sportsku dvoranu Vijuš u Slavonskom Brodu 20.000 kuna s PDV-om, a za GSD Varaždin 20.000 plus PDV.[/blockquote]

[blockquote]Živčić ima dobar argument: Neka izvođači snize cijene!
“Kada sam došao na ovo mjesto, prije dvije i pol godine, cijena najma bila je kao i sada – 39.000 kuna plus PDV. Onda smo je promotivno snizili na 25.000 kuna plus PDV, kako bi malo krenuli koncerti. Kada se to dogodilo, a mi izračunali troškove, shvatili smo da nemamo koristi. Zato smo vratili prijašnju cijenu, koja vrijedi od 1. siječnja 2011. godine. To nećemo mijenjati, osobito jer je naša dvorana primarno namijenjena u sportske svrhe, iako svaki dodatni prihod od, recimo, koncerata, jako dobro dođe. No, zašto bismo mi snižavali cijenu i gubili? Neka izvođači uzmu u obzir recesiju i manje naplate svoje nastupe”, predlaže Živčić.[/blockquote]

[important title=Pročitajte:]ZBOG RECESIJE PRAZAN KONCERTNI KALENDAR[/important]

Tekst: Tomislav Levak (Glas Slavonije)
Foto: SiB.hr arhiva

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari