Zgrada Vege postaje Muzej

Jedna od najvećih građevina u osječkoj Tvrđi, popularno nazvana zgrada "Vege", kroz nekoliko bi godina mogla postati zgrada muzeja Slavonija.

Čini se kako se u Osijeku proteklih nekoliko godina ozbiljno krenulo u projekt obnove baroknog bisera – Tvrđe. Nakon obnove nekoliko zgrada, spomenika Kužni pil, uređenju kanala oko zidina, na red su došli i veliki objekti koji danas nagrđuju izgled Tvrđe. Riječ je o zgradama Državnog arhiva i zgradi Vege.

Državni arhiv

Čini se kako je prije nekoliko dana riješen dugogodišnji problem Državnog arhiva ,a to je iseljenje posljednjeg stanara.

– Gradska uprava osigurala je stanove za devet stanara, dok je deseti, a riječ je o zaštićenom najmoprimcu, do sada odbijao svaki ponuđeni stan – kaže pročelnik za gospodarstvo Zvonimir Prgomet.



U priču se u konačnici uključila i država kao vlasnik objekta ponudivši obitelji Butorac stan u državnom vlasništvu.

– Uskočila je država koja je pronašala adekvatan smještaj. Međutim, napravljen je još jedan veliki korak; s obzirom na to da je država vlasnik objekta, uz ponuđeni stan poslat će i tužbu za iseljenje – dodaje Prgomet.

Kada priča s iseljenjem posljednjeg stanara bude privedena kraju Ministarstvo kulture ostvaruje sve uvjete za obnavljanje derutne zgrade na sjevernom ulazu u Tvrđu. Riječ je o investiciji vrijednoj 30 milijuna kuna.

Zgrada “Vege”

Zgrada Vege danas je u zabrinjavajuće loše stanju, no čini se kako u dugoročnim planovima razvoja Tvrđe ima oznaku prioriteta.

Plan je od “Vege” napraviti otvoreni dnevni boravak za građane, jer bi s jedne strane imali priliku koristiti knjižni fond muzeja Slavonije, a s druge strane mogli bi popiti kavu i uživati u ambijentu Muzeja. Naravno da nam je važno i urediti dvorište, jer bi se u njemu kao i do sada odvijalo Osječko ljeto kulture, ali i druge važne manifestacije – otkriva zamjenica gradonačelnika Danijela Lovoković.

Lovoković ističe da je uređenje ovog velikog objekta izuzetno važno, jer se nalazi na prostoru jedinog očuvanog ulaza u Tvrđu.

Znamo da je Osječko-baranjska županija za projekt Wine tour dobila gotovo milijun eura iz kojih će se financirati i regionalni muzej vina u jednoj od zgrada tzv. Kazamata. Paralelno s tom investicijom moramo razmišljati o zgradi Vege. To je veliki projekt koji iziskuje velika financijska sredstva, pa je jasno kako Osijeku treba pomoć Ministarstva kulture, no ulaskom u EU otvaraju se veliki fondovi koji također mogu biti izvor sredstava za obnovu Vege – ističe Lovoković.

Tekst: SiB.hr

 

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari