Novcem EU obnavlja se Zrinjevac, HNK, dječje kazalište,…


Namjera je u što skorije vrijeme tom broju pridodati i objekte svih trgovačka društava, njih 14, koje posluju u (su)vlasništvu grada. Cilj je jasan – smanjiti potrošnju i izdatke za energente.

[span class=notice]Pogledajte: OSIJEK 2012. Osijek 2012: Trg Slobode, Trg Jug 2, Srednjika, Tvornica Etanola, Zrinjevac…[/span]

Grad Osijek prvi je među najvećim gradovima Hrvatske koji se sustavno uključio u aktivnosti koje nacionalni Fond za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj i Ministarstvom gospodarstva, provodi od 2008. godine. Uvedena je internetska aplikacija za nadzor i analizu potrošnje energije. Primjerice, ponedjeljkom kada se počne raditi, svaka promjena stanja u odnosu na petak ostaje zabilježena te se može detektirati je li, primjerice, tijekom neradnog vikenda bilo curenja vode, ili nepotrebno upaljene rasvjete.

Grad Osijek svojedobno je otišao i korak dalje, dotrajalu zgradu OŠ Ljudevita Gaja nominirao je za projekt financiran sredstvima EU fonda i izmijenio vrata i prozore radi poboljšanja toplinske izolacije. Za tu svrhu dobili su milijun kuna, a nakon završetka ove zime moći će se dobiti prvi konkretni podaci o uštedi, projekcije su govorili o bar 25 posto.

Na osnovi evidencije koju na ovaj način vode, Gradu nije bio problem nominirati prema Fondu i UNDP-u nove objekte za rekonstrukciju radi poboljšanja energentske učinkovitosti. Nominirana su 23 objekta. Riječ je o 15 osnovnih škola, pet dječjih vrtića te Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, HNK Osijek i Sportskoj dvorani Zrinjevac.

Tekst: D.Kuštro (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari