Grafit “Osijek – Nepokoreni grad” napokon je i službeno spomenik!

Jedan od najupečatljivijih simbola obrane grada, grafit kojega brojni Osječani smatraju najboljim spomenikom Domovinskom ratu - grafit "Osijek - Nepokoreni grad", od jučer je i službeno - spomenik.

Jedan od najupečatljivijih simbola obrane grada, grafit kojega brojni Osječani smatraju najboljim spomenikom Domovinskom ratu – grafit “Osijek – Nepokoreni grad, od jučer je i službeno – spomenik.

Točnije, odlučeno je na jučerašnjem kolegiju gradonačelnika Krešimira Bubala, zaštićeno kulturno dobro od lokalnog značaja. Odluka stiže svega nekoliko mjeseci nakon što je grafit, smješten u Divaltovoj (kod križanja s Trpimirovom), napunio 20 godina “života. Legenda kaže kako je tu snažnu poruku ponosa i prkosa pokojni branitelj Predrag Sušac poslao svijetu u večeri nakon pada Vukovara, 1991. godine.

[span class=camera]VIDEO: Domovinski rat u Osijeku[/span]

Taj je zid simbol ponosa i inata našeg grada koji je ostao nepokoren. Poruka koju odašilje budi emocije u svima nama koji smo u to vrijeme bili ovdje. Čestitam svima koji su se zalagali da se on zaštiti, te mi je kao gradonačelniku, ali i Osječaninu, drago što to danas činimo – rekao je Bubalo.

Pročelnik za društvene djelatnosti Dražen Alerić pojašnjava kako je postupak pokrenut na inicijativu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a Grad je ishodio i pozitivno mišljenje Konzervatorskog odjela.

Grafit će biti strukturno oblikovan sukladno konzervatorskim propisima. Ostat će na svome mjestu, a pokušat ćemo urediti i prostor u nastavku zida koji danas služi kao oglasni prostor jedne privatne tvrtke“, kaže Alerić.

Zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Dario Dasović, gradonačelnika je izvijestio o stanju sigurnosti u 2011. godini. “Osijek je i dalje jedan od najsigurnijih gradova u RH“, kazao je, te pohvalio rad Vijeća za prevenciju i novi gradski komunalni red. Premda se bilježi povećanje evidentiranih kaznenih djela, manje je onih težih koji i definiraju osjećaj sigurnosti kod građana. Otkriva i kako je bilo više prometnih nezgoda, no manje je poginulih i ozlijeđenih. Zabrinjava, pak, povećanje broja kaznenih djela maloljetnika. Gradonačelnik je izvješće ocijenio zadovoljavajućim, a posebno mu je drago zbog pojačanog rada na lažnim prijavama prebivališta.

[blockquote]Bubalo: Ako Vetam bude kršio zakon, raskinut ćemo ugovor

Zbog afere nastale oko zbrinjavanja napuštenih pasa, na jučerašnjem kolegiju sudjelovali su i predstavnici Vetama te Udruge “Pobjede”. Dejan Todorović iz Vetama odbacio je sve optužbe koje su stizale proteklih dana. Pročelnik Romano Kristić izvijestio je kako su provedena dva redovna (srpanj i ožujak), te u srijedu jedan izvanredni inspekcijski nadzor.

“Nisu pronađene veće nepravilnosti, osim nešto niže temperature u boksovima za bolesne pse i uz preporuku za češće čišćenje. Vetam radi u skladu s zakonom”, kaže. “Inspecijskim nadzorom nije utvrđeno ništa što bi dovelo do raskida ugovora. Očekujem i daljnje nadzore, a ako dođe do kršenja ugovornih uvjeta i zakona, raskinut ćemo ugovor”, kaže gradonačelnik, uz čestitiku Udruzi “Pobjede” na kvalitetnom radu. Ugovor s koncesionarom, inače, traje do kraja ove godine.[/blockquote]


Tekst: Mario MIHALJEVIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari