Petar Bandov – osječki znanstvenik Dexter!

Elektrotehnička i prometa škola u Osijeku u svoju bogatu kolekciju medalja i priznanja dodaje još nekoliko i to kroz rad njihova maturanta Petra Bandova.

Elektrotehnička i prometa škola u Osijeku u svoju bogatu kolekciju medalja i priznanja dodaje još nekoliko i to kroz rad njihova maturanta Petra Bandova.

Ovaj talentirani maturant elektrotehničkog smjera u samo nekoliko mjeseci postao je dobitnik niza prvih nagrada i priznanja za svoj završni rad. Petar je, naime, osmislio, istražio i realizirao detektor radijacije. Na školskom natjecanju, rad je proglašen kao najbolji, a vrlo brzo nakon toga, uslijedilo je prvo mjesto na Međužupanijskoj smotri radova iz elektrotehnike. Uslijedila je Državna smotra, a Petar je nagrađen prvim mjestom i zlatnom diplomom.

Na “Inovi”, smotri inovacija mladih s međunarodnim natjecateljima, Petar je još jednom nagrađen s zlatnom medaljom. Ovaj niz nagrada zaključuje “Inventum”, smotra u Iloku, gdje je Petar još jednom pobrao zlatno odličje. Kako nam napominje prof. Mirko Mesić, koji je već bio mentor nekolicini “zlatnih” maturanta, takav uređaj već postoji, u obliku Geigerova brojača, no Petrov izum se razlikuje u tome što pasivno bilježi razinu radijacije na mjerenom području.

Inače, Petar, koji je već kao osnovnoškolac sudjelovao na državnim natjecanjima iz informatike, na sam je rad utrošio više od 450 radnih sati, a dobar dio tog vremena uložen je na istraživanje i proučavanje nuklearne fizike. Dodajmo kako je Petrov rad prijavljen na “Arku”, međunarodno natjecanje mladih inovatora, koji se se trebalo održati ove godine.

Tekst: D.Matak/Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari