Rekordan izvoz ABC svježeg krem sira

Za ABC svježi krem sir iz Belja, jedan od najpoznatijih i najprodavanijih hrvatskih mliječnih proizvoda, godina iza nas je bila rekordna izvozna godina. U 2016. godini ABC sir je zabilježio rast ukupne prodaje od 10%, a izvoz je rastao za više od 20%. ABC svježi krem sir može se pronaći u više od 20 zemalja, a najveći izvoz je na tržište Bosne i Hercegovine, slijede Srbija, Slovenija i arapske zemlje.

“Prodaja na domaćem tržištu i dalje raste, no ona na
inozemnim tržištima značajno je porasla. U 2016. godini izašli
smo na nekoliko novih tržišta među kojima je Austrija. Od ukupne
prodaje ABC svježeg krem sira u 2016. godini čak 54% je izvezeno.
U planu za 2017. je daljnje širenje na arapska i dalekoistočna
tržišta te još bolje pozicioniranje i povećanje tržišnog udjela u
zemljama koje su već prepoznale kvalitetu ABC svježeg krem
sira.”
izjavio je Davor Bošnjaković, direktor društva Belje
d.d.

Osim jednostavne recepture koju čine samo tri prirodna sastojka,
mlijeko, vrhnje i malo morske soli, izvoznom uspjehu ABC sira
pridonijeli su i sljedivost proizvodnje i dug rok trajanja
proizvoda. Upravo sljedivost proizvodnje i najkvalitetnije
mlijeko s vlastitih farmi Belja omogućavaju kontinuiranu i
prepoznatljivu kvalitetu cijele linije ABC sireva.

Međunarodnom uspjehu također su doprinijele brojne nagrade i
priznanja. Posebno se ističu visoko treće mjesto za ABC sir s
vlascem na World Championship Cheese Contestu u Sjedinjenim
Američkim Državama i prestižna nagrada Crystal Taste Award za
2016. godinu koju je ABC svježem krem siru classic dodijelio
Međunarodni Institut za okus i kvalitetu (iTQi) iz Bruxellesa.
Svrstao ga je time u birano društvo svjetski priznatih i
najkvalitetnijih prehrambenih brendova koji su prošli vrlo strogu
selekciju kuhara i sommeliera iz najboljih svjetskih restorana
ujedinjenih u Međunarodni institut za okus i kvalitetu (iTQi).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari